Skip to main content

Καταργείται ο ΦΠΑ στην οικοδομή;

Την κατάργηση του ΦΠΑ στις οικοδομές εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, μέτρο που, αν εφαρμοστεί, θεωρείται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στις αντιπαροχές και «ανάσα» στην πολύπαθη αγορά ακινήτου.
Την κατάργηση του ΦΠΑ στις οικοδομές εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μέτρο που, αν εφαρμοστεί, θεωρείται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στις αντιπαροχές και γενικότερα στην οικοδομή και θα συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς και της απασχόλησης.

Ειδικότερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργησης του ΦΠΑ στην οικοδομή, καθώς αφενός δημιούργησε προβλήματα στην αγορά και αφετέρου τα δημόσια έσοδα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Επί της ουσίας προωθείται η αντικατάσταση του ΦΠΑ για νεόδμητα ακίνητα που πωλούνται ως δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία με τον φόρο μεταβίβασης.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη καταθέσει ανεπίσημο ερώτημα στην ΕΕ, ώστε να λάβει τη σχετική έγκριση, ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Κομισιόν θα μπορούσε να κάνει αποδεκτή την κατάργηση του ΦΠΑ, την ίδια στιγμή που ζητά την επιβολή νέων φόρων.