Skip to main content

Κατάργηση της Αγροφυλακής αναγγέλει ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Την αλλαγή του διοικητή της ΕΥΠ, την κατάργηση του σώματος της αγροφυλακής, καθώς και την επαναφορά του «αστυνομικού της γειτονιάς» προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Την αλλαγή του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και την κατάργηση του σώματος της αγροφυλακής, ανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους.

«Λυπήθηκα και στεναχωρήθηκα πάρα πολύ με αυτή την κατάσταση, που βρήκα στην επιστροφή μου στο ίδιο υπουργείο» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες αναδιάρθρωσης, με στόχο την επιβολή κανόνων νομιμότητας και στο εσωτερικό των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και στις σχέσεις τους με τους πολίτες.

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στην αστυνομική βία. Χαρακτηριστικά ο υπουργός δήλωσε: «Όποιος αστυνομικός ή λιμενικός ακουμπήσει ξανά -κατά παράβαση του Συντάγματος- οποιονδήποτε πολίτη, τότε θα φεύγει με δική μου εντολή από το σώμα. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τους αστυνομικούς για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία ότι έχουν φίλο ή συνεργάζονται με τη «Χρυσή Αυγή». Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στα σώματα Ασφαλείας που θα κάνουν καλά τη δουλειά τους θα ανταμείβονται ακόμη και με έκτακτη προαγωγή».

«Έχω φίλους αναρχικούς και αντιεξουσιαστές, συνομιλώ μαζί τους και συμφωνούμε. Είμαι κατά των χούλιγκαν και των βανδάλων. Αυτούς κυνηγούμε» επεσήμανε ο υπουργός, ο οποίος προανήγγειλε ότι από τις 2 Ιανουαρίου του 2010 θα επανέλθει ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς» με πεζές περιπολίες στις γειτονιές.

Παράλληλα θα υπάρξει στενή συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη. Τις αρμοδιότητες για το Συνήγορο του Πολίτη αναλαμβάνει ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Πυροσβεστική, ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Είναι τρομερό το γεγονός ότι για τις μεγάλες φωτιές του 2007, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο γυναίκες και παιδιά, δεν έχει υπάρξει πόρισμα. Προφανώς εδώ υπάρχει συγκάλυψη ευθυνών. Συγκρούστηκε μέχρι και πυροσβεστικό όχημα με πολίτες και βρήκαν το θάνατο».

Επιπλέον ο Μ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για αναδιοργάνωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Δημιουργείται ακόμη τεράστια σε μέγεθος Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στην οποία θα συμπεριληφθεί και η Υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχος «να χτυπήσει παντού και με κάθε τρόπο το οικονομικό έγκλημα και το βρόμικο χρήμα».

Ειδική ενημέρωση έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τα θέματα της λαθρομετανάστευσης, λέγοντας ότι «η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, καθώς εισέρχονται, κυρίως από τη θάλασσα, 300 έως 500 λαθρομετανάστες την ημέρα».

«Το θέμα αυτό θα πάει τον Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπισθεί. Θα έρθει στην Ελλάδα ως τότε και ο κ. Γκουτιέρεζ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και ο επικεφαλής της Frontex. Στόχος μας είναι να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό πρόσθεσε.

Τέλος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι από εδώ και στο εξής, μόνο άτομα με ειδικές ανάγκες και σοβαρά προβλήματα υγείας θα έχουν πλέον δικαίωμα να αιτούνται τη διαγραφή των κλήσεων για παραβάσεις της Τροχαίας.

Α.Μ