Skip to main content

Κατάργηση των δωρεάν διαφημίσεων των κομμάτων ζητούν οι ραδιοσταθμοί

Να σταματήσει η διάθεση δωρεάν διαφημιστικού χρόνου στα κόμματα, κατά την περίοδο και των εθνικών εκλογών, ζητά η Πανελλήνια ΄Ενωση Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών.
Να σταματήσει η  διάθεση δωρεάν διαφημιστικού χρόνου στα κόμματα, κατά την περίοδο και των εθνικών εκλογών, ζητά η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών, με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ένωση, που εκπροσωπεί τους ραδιοσταθμούς της περιφέρειας, προ μηνών, με αφορμή τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, είχε καταθέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως κατά της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία καθορίστηκαν οι όροι προβολής των πολιτικών κομμάτων και των διαφημιστικών μηνυμάτων.

Η αίτηση ακυρώσεως αυτή συμπληρώθηκε με ειδικό δικόγραφο Πρόσθετων Λόγων, το οποίο κατατέθηκε την 11.09.2009 και κοινοποιήθηκε στο υπουργό Εσωτερικών.

Οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η ακύρωση της παραπάνω υπουργικής απόφασης, συνίστανται στο ότι η υποχρέωση που επιβάλλεται στις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, αντίκειται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προσβάλλοντας αφενός την επιχειρηματική ελευθερία των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αφετέρου το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης.

Την Παρασκευή 25.9.2009. θα εκδικαστεί η αίτηση ακυρώσεως.Από την έκβαση της δίκης αυτής και τη θέση που θα υιοθετήσει τελικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξαρτηθεί το κατά πόσον οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, είναι συμβατές με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.