Skip to main content

Κατάργηση του επιδόματος για άτομα με αυτισμό καταγγέλλει ο Μαριάς

Ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα «προκειμένου να υποχρεωθούν οι Ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν τη χορήγηση του επιδόματος αναπηρίας»

Την κατάργηση του επιδόματος αναπηρίας για άτομα με Αυτισμό στην Ελλάδα, καταγγέλλει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς.

Ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα «προκειμένου να υποχρεωθούν οι Ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν τη χορήγηση του επιδόματος αναπηρίας για Αυτισμό στους μέχρι πρότινος δικαιούχους».

Ο κ. Μαριάς επισημαίνει ότι «η προστασία των δικαιωμάτων των ΑμεΑ είναι προτεραιότητα της ΕΕ» και αναφέρει ότι «με νομοθετήματα του Δεκεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018, η Ελληνική κυβέρνηση με αντιεπιστημονικά κριτήρια μείωσε το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας του Αυτισμού από 67% σε 50%.

Δεδομένου ότι για ποσοστά αναπηρίας κάτω του 67% στην Ελλάδα δεν χορηγείται επίδομα αναπηρίας, με την νέα νομοθεσία και ιδίως τον ν.4512/2018, καταργούνται χιλιάδες επιδόματα ατόμων με Αυτισμό, που μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν με ποσοστό 67% και άνω».

Σύμφωνα με τον έλληνα ευρωβουλευτή, «η νέα νομοθεσία, ορίζει ως παράγοντες για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας την νοημοσύνη, την λειτουργικότητα και την ενηλικίωση τα οποία δεν μπορούν να μετρήσουν τον Αυτισμό και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το ποσοστό αναπηρίας του Αυτισμού».