Skip to main content

Προς κατάργηση συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία

Ανησυχία στους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης - Ποιες δομές φαίνεται να κόβονται, ποιες ενισχύονται.

Σε αναβρασμό βρίσκονται για μία ακόμα φορά οι εργαζόμενοι στις κατά τόπους κοινωνικές δομές των δήμων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης φέρεται να προχωρά από το 2020 σε αναδιάταξη των δομών, καταργώντας μέρος αυτών και προσθέτοντας νέες.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ξεκάθαρη πολιτική απόφαση η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε πολλούς ωφελούμενους των παροχών αυτών, οι οποίοι συνολικά αγγίζουν τις 100.000, ενώ ενέχει τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς δουλειά περισσότεροι από 600 άνθρωποι πανελλαδικά που απασχολούνται στις εν λόγω δομές.

Η χρηματοδότηση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020, οπότε και αναμένεται να ανανεωθεί η χρηματοδότησή τους από το Εθνικό Κεντρο Τεκμηρίωσης μέσω των ΠΕΠ. Να σημειωθεί ότι την ευθύνη για τη διαχείριση των κοινωνικών δομών έχει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Ποιες δομές κόβονται ποιες ενισχύονται

Το έγγραφο της γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ με θέμα «Παράταση λειτουργίας δομών και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, στο πλαίσιο του θεματικού στόχου 9 των ΠΕΠ», επεφύλασσε μια έκπληξη για τους εργαζόμενους των δομών.

Όπως προκύπτει, στην παράταση δεν περιλαμβάνεται η συνέχιση τριών βασικών κοινωνικών δομών που είναι τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα συσσίτια και τα κοινωνικά φαρμακεία, δηλαδή οι Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών. Την ίδια ώρα, κανονικά φαίνεται πως συνεχίζουν για την επόμενη τριετία τα υπνωτήρια αστέγων, τα Κέντρα Κοινότητας και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας.

Επιπλέον παρατείνεται για μια διετία η συγχρηματοδότηση των Κέντρων Συμβουλευτικής και των Ξενώνων γυναικών θυμάτων βίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία άλλων κοινωνικών δομών στη θέση αυτών που βρίσκονται εκτός χρηματοδότησης και η ενίσχυση των υφιστάμενων με εργαζόμενους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κοινωνικοί λειτουργοί.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, προβλέπεται να ενισχυθούν τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και των Κέντρων Παρακολούθησης του Ολοκλληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

Παράλληλα, ενισχύεται η λειτουργία των παραρτημάτων και η δημιουργία νέων μέσα στα ήδη εν λειτουργία Κέντρα Κοινότητας, ενώ ειδική μέριμνα πρόκειται να δοθεί στη δημιουργία Κέντρων Ένταξης Μεταναστών αλλά και ενίσχυση της λειτουργίας αυτών που ήδη υπάρχουν.

Ερωτηματικά για τις καταργήσεις

Η κατάργηση των συσσιτίων, των κοινωνικών παντοπωλείων και φαρμακείων δημιουργεί ωστόσο ευλογές απορίες, καθώς δομές έμπρακτης αντιμετωπίσης της φτώχειας ουσιαστικά παύουν να υπάρχουν.

Η αιτιολογία που έχει διαρρεύσει είναι πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διανομές του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), ωστόσο τα συσσίτια ενισχύουν περιπτώσεις ανθρώπων που είναι σε ημιάστεγη κατάσταση και το να λαμβάνουν αλιώσιμα τρόφιμα (πχ τυροκομικά και ωμά κρέατα), που δεν έχουν τη δυνατότητα είτε να μαγειρέψουν είτε να αποθηκεύσουν, είναι ένα σημαντικό ζήτημα.

Ανάλογα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι και με τα κοινωνικά παντοπωλεία, που εκτός των άλλων τροφοδοτούν και τους πρόσφυγες του προγράμματος REACT οι οποίοι φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και δεν έχουν αλλιώς τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να ζήσουν.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση των κοινωνικών φαρμακείων, αφού οι ωφελούμενοι είναι κατά πλειοψηφία ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αγορά των φαρμάκων τους.

Αντιδράσεις

Ο Σύλλογος Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, με επιστολή του προς το υπουργείο Εργασίας και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ζητά να μάθει τον λόγο της κατάργησης των παραπάνω δομών, επισημαίνοντας τα οφέλη που προσφέρουν και ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το λουκέτο σε αυτές τις δομές βγάζει στην ανεργία εκατοντάδες νέους ανθρώπους.

Την παράταση των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών είχε αποφασίσει τον Ιανουάριο με ψήφισμα η ΚΕΔΕ, ζητώντας την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ ήδη έχουν γίνει επερωτήσεις στη Βουλή από τη ΝΔ και απο το ΚΙΝΑΛ που δεν έχουν απαντηθεί μέχρι τώρα.