Skip to main content

Κατασκευάζονται διυλιστήρια νερού σε Κιλκίς και Πικρολίμνη ύψους 18,5 εκατ ευρώ

Πρόκειται για την κατασκευή δύο διυλιστηρίων στο πολεοδομικό συγκρότημα Κιλκίς και στο υδρευτικό συγκρότημα της Πικρολίμνης.

Δημόσιους πόρους ύψους 18,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση δύο νέων έργων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών,Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2014 – 2020 (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διασφάλισε η Δημοτική Αρχή του Κιλκίς υπό τον Δημήτρη Κυριακίδη.

Πρόκειται για την κατασκευή δύο διυλιστηρίων στο πολεοδομικό συγκρότημα Κιλκίς και στο υδρευτικό συγκρότημα της Πικρολίμνης τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα της ύδρευσης. Ειδικά στην περίπτωση της Δημοτικής Ενότητας Πικρολίμνης η εγκατάσταση επεξεργασίας πόσιμου νερού θα θεραπεύσει τη χρόνια πληγή αποστέρησης του δημόσιου αγαθού του νερού στην περιοχή.

Όπως επισημαίνεται, την πλήρη ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη της κατατεθείσας από τον περασμένο Μάιο πρότασης της ΔΕΥΑΚ στις χρηματοδοτικές πρόνοιες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέφρασε ο δήμαρχος Κιλκίς εξάροντας την οργανωμένη προσπάθεια της Διοίκησης και του επιστημονικού προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης για την άντληση πόρων προκειμένου να κατασκευαστούν έργα ζωτικής σημασίας για τον πολίτη που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και δίνουν προστιθέμενη αξία στο δημόσιο αγαθό του νερού και στο περιβάλλον. Τα διυλιστήρια του Κιλκίς και της Πικρολίμνης και τα επιμέρους τεχνικά έργα που θα εκτελεστούν απαντούν πειστικά στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και στις επιδιώξεις μας να πάμε μπροστά το Κιλκίς και τα χωριά μας τόνισε ο Δημήτρης Κυριακίδης.  

Η πράξη ένταξης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ εντάχθηκε η πράξη ‘’Βελτίωση ποιότητας νερού της ΔΕΥΑ Κιλκίς στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και στον άξονα προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ.)» με συνολική δημόσια δαπάνη 18.493.879,05ευρώ.

Με δικαιούχο τη ΔΕΥΑ Κιλκίς το έργο χωρίζεται σε δύο υποέργα.

Το πρώτο υποέργο, «Ύδρευση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιλκίς» αφορά την εγκατάσταση επεξεργασίας πόσιμου νερού του δήμου Κιλκίς για την απομάκρυνση της θολότητας από το νερό που προέρχεται από τις γεωτρήσεις του δικτύου του Γαλλικού ποταμού καθώς και τα αντλιοστάσια προσαγωγής και τελικής τροφοδοσίας του δικτύου ύδρευσης του Δήμου. Για το πολεοδομικό συγκρότημα του Κιλκίς προβλέπεται:

- η κατασκευή διυλιστηρίου αφαίρεσης θολότητας, δυναμικότητας 500m3/h

- η κατασκευή αντλιοστασίου κατάθλιψης προς την πόλη του Κιλκίς με παροχή 500m3/h στις 20atm

- η κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης πόσιμου νερού όγκου 2.000m3

- η κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού μήκους 7.065 m από ελατοχυτοσίδηρο.

Το επεξεργασμένο πόσιμο νερό θα διατίθεται στη δεξαμενή του Λόφου Αγίου Γεωργίου προς κατανάλωση ενώ το δίκτυο ύδρευσης θα παρακολουθείται σε όλο το μήκος του από σύστημα τηλεελέγχου.

Το δεύτερο υποέργο, «Κατασκευή του υδρευτικού συγκροτήματος Πικρολίμνης» αναφέρεται στην εγκατάσταση επεξεργασίας πόσιμου νερού για τη Δημοτική Ενότητα Πικρολίμνης. Από τέσσερις υφιστάμενες γεωτρήσεις μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 545,00m3/h οι οποίες έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν από το 1987, το νερό θα οδηγείται στην μονάδα επεξεργασίας νερού (διυλιστήριο) για να απομακρύνονται τα αιωρούμενα στερεά και η θολότητα η οποία παρατηρείται λόγω του αβαθούς μήκους (25μ) των γεωτρήσεων.

Στην τεχνική περιγραφή του δεύτερου υποέργου περιλαμβάνεται:

- η κατασκευή διυλιστηρίου αφαίρεσης της θολότητας δυναμικότητας 300m3/h

- η κατασκευή αντλιοστασίου κατάθλιψης προς τη δεξαμενή του Μαυρονερίου με παροχή 300m3/h στις 12 atm

- η ανακατασκευή τεσσάρων αντλιοστασίων υφιστάμενων γεωτρήσεων δυναμικότητας 75

- η κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού μήκους 11.823m από ελατοχυτοσίδηρο Φ300m3/h

- η κατασκευή αγωγού βαρύτητας μήκους 3.916m από ελατοχυτοσίδηρο Φ200.

Το επεξεργασμένο πόσιμο νερό θα διατίθεται στην κεντρική δεξαμενή ύδρευσης στο λόφο Μαυρονερίου η οποία μέσω του υφιστάμενου κεντρικού αγωγού υδροδοτεί τις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Πικρολίμνης. Η μεταφορά του νερού από το προτεινόμενο διυλιστήριο προς την δεξαμενή θα γίνει μέσω αγωγού έως τη δεξαμενή του Μαυρονερίου. Ταυτόχρονα θα κατασκευαστεί νέος αγωγός μήκους 3.916m έως την Κοινότητα Μικροκάμπου. Το δίκτυο ύδρευσης θα παρακολουθείται σε όλο το μήκος του από σύστημα τηλεελέγχου.

Η πράξη ένταξης συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με χρονικό ορίζοντα περάτωσης των εργασιών στις 31.12.2023.