Skip to main content

Καταστράφηκε ο «Ορίζοντας» το γλυπτό μπροστά από τη ΔΕΘ (vid)

Το γλυπτό από μέταλλο και γυαλί που βρισκόταν μπροστά από τη ΔΕΘ από το 1990 καταστράφηκε μετά από εντολή του καλλιτέχνη λόγω φθορών που είχε υποστεί.

Ο «Ορίζοντας» του Κώστα Βαρώτσου, το δημόσιο γλυπτό που δέσποζε μπροστά από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, καταστράφηκε πριν από μερικούς μήνες κατόπιν εντολής του ίδιου του καλλιτέχνη προς το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Momus.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της TV100, το γλυπτό από μέταλλο και γυαλί που βρισκόταν σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης από το 1990 είχε υποστεί σοβαρές φθορές με το πέρασμα του χρόνου, καθιστώντας το πλέον επικίνδυνο.

«Δεν έγινε ποτέ συντήρηση δεν βάφτηκε ποτέ και είδα ότι το έργο μετά από 30 χρόνια ήταν επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή και το έργο ξηλώθηκε. Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ με τον «Ορίζοντα» διότι ήμουν συναισθηματικά δεμένος μαζί του», ανέφερε ο κ. Βαρώτσος.

Η διευθύντρια του Momus, Συραγώ Τσιάρα, σημείωσε πως πρόκειται για σημαντική απώλεια. «Προχωρήσαμε στην καταστροφή του, αφού πρώτα καλέσαμε εμπειρογνώμονες για να γνωμοδοτήσουν για την αντοχή», είπε.

Δείτε το χαρακτηριστικό ρεπορτάζ της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης: