Skip to main content

Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ στη Βουλή για Εξεταστική από το ΄81

Κατατέθηκε το πρωί στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, το αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας από το 1981
Κατατέθηκε το πρωί στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Φίλιππο Πετσάλνικο το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας από το 1981 και μετά.

Στο κείμενο που κατατέθηκε, και με αφορμή το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει την πενταετία 2004-2009, η ΝΔ κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για λαϊκισμό, προχειρότητα, κομματικό ρεβανσισμό και προκλητική πολιτική ανευθυνότητα.

Η ΝΔ ζητά «να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν διαχρονικώς, και συγκεκριμένα από το 1981, -από την είσοδο, δηλαδή, της Χώρας στην τότε ΕΟΚ-, την Οικονομία μας στη σημερινή κατάσταση, τόσο ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη, όσο και ως προς την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων».

Ως προς την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, η ΝΔ αναφέρει πως «τη δεκαετία του 1980 αναπτύχθηκαν έντονες δημοσιονομικές ανισορροπίες και ακολουθήθηκε μια επεκτατική πολιτική, με αποτέλεσμα την εκρηκτική διόγκωση του δημοσίου χρέους. Αυτές οι δημοσιονομικές επιλογές εκείνης της περιόδου επιβάρυναν και επιβαρύνουν, ακόμη και σήμερα, την ελληνική οικονομία».

Επισημαίνει, επίσης, πως στη δεκαετία του ΄80 «το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν, κατά μέσο όρο, 12,9% του ΑΕΠ, κάτι που ποτέ προηγουμένως δεν είχε συμβεί στην Ελλάδα για τόσο μεγάλο διάστημα και που, φυσικά, δεν έχει επαναληφθεί έκτοτε».

Σύμφωνα με τη ΝΔ «αυτά τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα οδήγησαν στην έκρηξη του δημοσίου χρέους, από το 22% το 1980 στο 71% το 1990».

Η ΝΔ τονίζει πως οι κυβερνήσεις της «κατάφεραν να μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μέχρι το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης» και ότι «η πραγματικότητα δείχνει ότι, ως τα τέλη του 2007, τόσο τα δημοσιονομικά ελλείμματα όσο και το δημόσιο χρέος μειώθηκαν σημαντικά, ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Όσον αφορά στην περίοδο μετά το 2008, η ΝΔ υποστηρίζει πως η διεύρυνση των ελλειμμάτων και του χρέους διευρύνθηκαν, λόγω της οικονομικής κρίσης, που επηρέασε «ακόμα και χώρες που το 2007 είχαν δημοσιονομικά πλεονάσματα και χαμηλό χρέος».