Skip to main content

Κατατέθηκε η τροπολογία για μεταβατική διοίκηση στο ΤΧΣ

Η τροπολογία προβλέπει ότι ο διορισμός της μεταβατικής διοίκησης θα διενεργηθεί με απόφαση του ΥΠΟΙΚ κατόπιν πρότασης του Γενικού Συμβουλίου.

Την πλήρωση, προσωρινά, των κενών θέσεων διευθύνοντος συμβούλου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου από ένα μέλος του Γενικού Συμβουλίου και ένα ανώτερο στέλεχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης και προβλέπει ότι σε περίπτωση παράλληλης κένωσης θέσεων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής που έχει ως αποτέλεσμα την μη επίτευξη απαρτίας κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου τοποθετείται στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου μέλος του Γενικού Συμβουλίου και στην θέση του αναπληρωτή του ανώτατο στέλεχος του ΤΧΣ.

Η τροπολογία προβλέπει ότι ο διορισμός της μεταβατικής διοίκησης θα διενεργηθεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών κατόπιν πρότασης του Γενικού Συμβουλίου.

Για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Euro Working Group και η απλή γνώμη της Επιτροπής Επιλογής, εντός 24 ωρών, αλλιώς τεκμαίρεται η σιωπηρή συμφωνία τους.

Τα μέλη που θα αναλάβουν ως μεταβατική διοίκηση, μέχρις ότου επιλεγεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος καθώς και ο αναπληρωτής του, θα ασκούν πλήρως τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που προβλέπει ο νόμος.

Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου που θα καταλάβει προσωρινά τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου, χωρίς, όμως, δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Συμβούλιο θα υποδείξει το μέλος του που θα αναλάβει προσωρινά εκτελεστικά καθήκοντα (σ.σ. διευθύνοντος συμβούλου) κατόπιν ψηφοφορίας. Φαβορί είναι ο Χριστόφορος Στράτος ή ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Γ. Μιχελής.

Το ανώτατο στέλεχος που θα αναλάβει προσωρινά τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος διαχείρισης κινδύνων.