Skip to main content

Κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα στη δίκη Γρηγορόπουλου

Η αυτόπτης μάρτυρας Λητώ Βαλλιάτζα καταθέτει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, όπου δικάζονται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κο
Η αυτόπτης μάρτυρας Λητώ Βαλλιάτζα καταθέτει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, όπου δικάζονται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης.

Η κ. Βαλλιάτζα, που διαμένει σε διαμέρισμα 2ου ορόφου στον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλλα, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το επίμαχο βράδυ, της 6ης Δεκεμβρίου 2008, βγήκε στο μπαλκόνι με την κάμερά της για να δει τι συμβαίνει, καθώς άκουσε έναν δυνατό κρότο.

Η μάρτυρας, που δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τι είδους κρότος ήταν αυτός, κατέθεσε πως είδε ένα περιπολικό σταματημένο στη γωνία της Ζωοδόχου Πηγής με την Τζαβέλλα και κάποια παιδιά -γύρω στα πέντε- μικρής ηλικίας, συγκεντρωμένα κάτω από υπόστεγο επί της οδού Τζαβέλλα στη γωνία με την οδό Μεσολογγίου. Το περιπολικό, σύμφωνα με τη μάρτυρα, έφυγε και ύστερα από πολύ λίγα λεπτά εμφανίστηκαν πεζοί στον πεζόδρομο της Τζαβέλλα δύο ειδικοί φρουροί.

Όπως είπε η κ. Βαλλιάτζα, όταν τους είδε, άρχισε να «τραβάει» βίντεο, επειδή «μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι ήρθαν με τα πόδια αστυνομικοί, καθώς συνήθως εκεί, στο συγκεκριμένο σημείο, δεν υπάρχουν περιπολίες αστυνομικών. Για τον λόγο αυτόν, κοίταζα συνεχώς προς το μέρος τους.

Ερχόντουσαν δίπλα - δίπλα με βηματισμό, όπως περπατά κάποιος που πάει για να τσακωθεί». Η μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε τους δυο αστυνομικούς να στέκονται στο μέσον της Τζαβέλλα και να προκαλούν λεκτικά και με χειρονομίες την παρέα των παιδιών.

Είδε, είπε, τους δυο αστυνομικούς να βγάζουν τα όπλα τους. Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από την κ. Βαλλιάτζα να διευκρινίσει αν είδε και τους δυο αστυνομικούς, ή μόνον τον έναν, να κρατούν όπλα. «Βγάλανε όπλα και ο δυο, είμαι σίγουρη γι αυτό, ταυτόχρονα και οι δύο σημάδευαν.

Κρατούσαν τα όπλα με τα δύο τους χέρια σε στάση που βλέπουμε στις ταινίες, παρατεταμένα. Τους είδα να στοχεύουν ευθεία. Έκανα λήψη με την κάμερα, αλλά δεν είχα κοιτάξει απέναντί τους προς τη μεριά των παιδιών. Δεν περίμενα ότι θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα. Άκουσα δυο συνεχόμενους πυροβολισμούς - μπαμ - μπαμ. Τρόμαξα και πετάχτηκα πίσω».

Η μάρτυρας τόνισε, σε ερωτήσεις της έδρας, ότι οι αστυνομικοί στόχευσαν ευθεία, δεν μπόρεσε, ωστόσο, να διευκρινίσει από ποιόν ήταν οι πυροβολισμοί, καθώς δεν είδε λάμψη. «Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, τους είδα, και έχω τραβήξει τη σκηνή, να γυρίζουν και να φεύγουν με απόσταση μεταξύ τους ο ένας από τον άλλον, πολύ ήρεμα, σαν να πήγαιναν βόλτα. Αυτό για μένα είναι... δεν ξέρω τι να πω, θα ήθελα να τους ρωτήσω πώς έφυγαν, γιατί πιστεύω από τη φύση την ίδια, όταν πυροβολείς, κοιτάς τι έχεις κάνει. Έχεις περιέργεια πού έχεις πυροβολήσει».

Επιπλέον, η μάρτυρας κατέθεσε ότι, μετά τους πυροβολισμούς, δεν κοίταξε προς την μεριά των παιδιών αμέσως, αλλά σε ελάχιστο χρόνο άκουσε να λένε πώς κάποιος χτυπήθηκε και -όπως είπε- τηλεφώνησε για ασθενοφόρο και κατέβηκε κάτω, όπου είχε μαζευτεί κόσμος.

Ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της μάρτυρος, ενώ δημιουργήθηκε ένταση, όταν η κ. Βαλλιάτζα, απαντώντας σε ερώτησή του, κατέθεσε πως ζήτησε μετά το περιστατικό από γνωστή δικηγόρο να της κανονίσει κατάθεση στον ανακριτή, επειδή -αν και είχε αφήσει τα στοιχεία της σε κάποιον κύριο, που της είπε ότι είναι αστυνομικός- δεν την κάλεσε ποτέ η αστυνομία.

Ο κ. Κούγιας είπε στο δικαστήριο πως η συγκεκριμένη δικηγόρος είναι συνήγορος της μητέρας του ανήλικου φίλου του Γρηγορόπουλου, που είναι αυτόπτης μάρτυρας, αλλά και συνήγορος κάποιων αντιεξουσιαστών. Το δικαστήριο απαγόρευσε στον κ. Κούγια κάθε ερώτηση για το θέμα της δικηγόρου.

Νωρίς το πρωί, ήρθε στο δικαστήριο ο πατέρας του ανήλικου φίλου του Γρηγορόπουλου, ο οποίος δήλωσε πως ο γιος του, που είχε κληθεί να καταθέσει, αδυνατεί να προσέλθει λόγω έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Ο πατέρας είπε πως ο μάρτυρας επιβαρύνθηκε ψυχολογικά, όταν ξαναείδε τους δυο κατηγορούμενους.

Το δικαστήριο, αφού επeσήμανε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να διατάξει βίαιη προσαγωγή, ζήτησε να γνωστοποιηθεί επισήμως με ιατρική γνωμάτευση η κατάσταση του νεαρού, ώστε να κρίνει πότε και αν θα τον καλέσει -καθώς όπως τόνισε- κρίνει εξαιρετικά σοβαρή την κατάθεσή του.