Skip to main content

Κατάθεση έγκλησης κατά της Folli Follie από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η έγκληση θα κατατεθεί σύμφωνα με το Ν 1969/1991, που αφορά εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, αμοιβαία κεφάλαια, διατάξεις εκσυγχρονισμού και άλλα.

Έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που ολοκληρώθηκε λίγο νωρίτερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr, αποφάσισε να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά της Folli Follie Group.

Η εποπτική αρχή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προχωρήσει στην κατάθεση έγκλησης – μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Το αιτιολογικό μένει να εξακριβωθεί, ωστόσο προκύπτει πως αυτό αφορά τη «μη παροχή αιτούμενων στοιχείων» από την εταιρεία καθώς και «παρεμπόδιση ελέγχου». Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από την απόφαση αναστολής της μετοχής της εισηγμένης στο Χ.Α την οποία αιτήθηκε η FFG, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για «αδυναμία της εισηγμένης εταιρείας να παράσχει στοιχεία που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις».

Η έγκληση θα κατατεθεί σύμφωνα με το Ν 1969/1991 (που αφορά εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, αμοιβαία κεφάλαια, διατάξεις εκσυγχρονισμού και εξυγιάνσεως της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις), αρ.76 παρ. 8 το οποίο αναφέρει ότι: «Μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντές και υπάλληλοι νομικών προσώπων, χρηματιστηριακοί εκπρόσωποι και χρηματιστές που εν γνώσει τους υποβάλλουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή παραλείπουν την υποβολή στοιχείων ή παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τη διενέργεια ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή δημοσιεύουν ψευδή ή ανακριβή οικονομικά στοιχεία για την επιχείρηση τους τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή μέχρι πενήντα εκατομμύρια δραχμές».

Αναφορικά με τη διαδικασία, νομικοί εξηγούν πως έγκληση εξετάζεται από τον εισαγγελέα και ακολουθεί η απόφαση ή μη για ανάθεση της έρευνας σε ανακριτή.

Επιπλέον, ακολούθησε σήμερα συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της FF Group, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, με το προεδρείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δεν είναι ακόμη γνωστό τι διημείφθη μεταξύ των δύο πλευρών, πηγές της εταιρείας, ωστόσο, δήλωναν πριν λίγο άγνοια για τη λήψη νομικών μέτρων.

Δεδομένων των νεότερων εξελίξεων, παράγοντες και στελέχη της αγοράς διατύπωναν το ερώτημα κατά πόσον μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως εποπτική αρχή να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί επισήμως ο ανεξάρτητος οικονομικός έλεγχος που πραγματοποιεί η EY στις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie Group. Η διάσταση αυτή κατατέθηκε, αναφέρουν πληροφορίες του capital.gr, από μέλη του δ.σ. της Επιτροπής στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Για το λόγο αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα νομικά μέτρα θα ζητηθούν με το αιτιολογικό της «μη παροχής αιτούμενων στοιχείων» από την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της FFG, έπειτα από αίτημα της ίδιας της εταιρείας, αναφέροντας σε επίσημη ανακοίνωσή της πως η εισηγμένη «δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις».

Τα τελευταία 24ωρα υπήρχε φημολογία περί δικαστικής παρέμβασης με στόχο τη διερεύνηση και τον καταλογισμό ευθυνών για την υπόθεση που ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση του report του fund QCM, στο οποίο γινόταν λόγος για σοβαρές ατασθαλίες στα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου, με την εταιρεία να εμφανίζει στις λογιστικές καταστάσεις του 2017 ταμειακά διαθέσιμα 446 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση FFG έχει πλέον προσλάβει ευρύτερες διαστάσεις και ήδη υπάρχει έντονη ανησυχία σε κυβερνητικό επίπεδο για τη ζημία που προκλήθηκε και τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν, με το λόγο πλέον να έχουν οι δικαστικές αρχές.