Skip to main content

Κατάθεση υπαστυνόμου της ΔΙΑΣ για Πέραμα: Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς

Σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς ανέφερε στην κατάθεσή του υπαστυνόμος της ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχε στην καταδίωξη στο Πέραμα

«Σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να αχρηστεύσουν τις μηχανές τους, ώστε αν κάποιος γλιτώσει να μην μπορέσει να τους ακολουθήσει» σημειώνει στην κατάθεσή του ο υπαστυνόμος, ο οποίος κατηγορείται για τον θάνατο του 20χρονου στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

«Το όχημα κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και όταν ο οδηγός του αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών ομάδων ανέπτυξε ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα», αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ο υπαστυνόμος της ΔΙΑΣ, τονίζοντας πως έκανε «επικίνδυνους ελιγμούς, προσπαθώντας να εμβολίσει τις μηχανές που το ακολουθούσαν».

Διαβάστε: Πέραμα: Παρουσιάστηκε ο 15χρονος που διέφυγε μετά την αιματηρή καταδίωξη

Σχετικά με την καταδίωξη δηλώνει πως «ο οδηγός του ύποπτου οχήματος ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα, παραβιάζοντας συνεχώς όλους τους ερυθρούς σηματοδότες, αδιαφορώντας πλήρως εάν θα συγκρουστεί με κάποιον ανυποψίαστο πολίτη ή παρασύρει κάποιον πεζό. Και όλα αυτά τη στιγμή που το ανωτέρο όχημα διερχόταν από πολυσύχναστες οδούς, οι οποίες κατακλύζονται από οχήματα, ακόμα και πεζούς, δοθέντος του χρόνου που συνέβαιναν τα ανωτέρω (…) όπου η κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με αποτέλεσμα οι ζωές και οι περιουσίες πλείστων συμπολιτών μας να βρίσκονται σε κίνδυνο».

Αναφορικά με το σημείο που το όχημα έκανε όπισθεν προκειμένου να διαφύγει, ο υπαστυνόμος σημειώνει ότι: «Σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να αχρηστεύσουν τις μηχανές τους, ώστε αν κάποιος γλιτώσει να μην μπορέσει να τους ακολουθήσει. Το όχημα πραγματοποίησε αναστροφή και κατευθύνθηκε προς τη μηχανή στην οποία επέβαιναν ο μάρτυρας και ο κατηγορούμενος. Εκείνη τη στιγμή ο… ακινητοποίησε τη μηχανή του μπροστά και αριστερά από το πίσω δεξί φανάρι σε ένα κόκκινο σταθμευμένο όχημα. Ο… βλέποντας όλους αυτούς τους εμβολισμούς και την ξέφρενη πορεία του οχήματος κατά πάνω τους αποβιβάστηκε από τη μηχανή που οδηγούσε ο… προκειμένου να σώσει τη ζωή του. Το όχημα των δραστών αφού πρώτα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα εμβόλισε τη μηχανή του… πάνω στην οποία βρισκόταν ο ίδιος, παρασύροντας τη μηχανή κάτω από τον προφυλακτήρα και ρίχνοντας τον στο οδόστρωμα, ενώ συνέχισε να κινείται κατά πάνω του, σέρνοντας και τη μηχανή του. Αυτό είχε ως επακόλουθο να μειωθεί η ταχύτητα του οχήματος και έτσι ο τραυματισμένος … να συρθεί, έρποντας προκειμένου να απομακρυνθεί από την πορεία του οχήματος και να γλιτώσει από τη μανία του οδηγού του».

Διαβάστε: Καταδίωξη στο Πέραμα: Στον ανακριτή οι επτά αστυνομικοί για τον θάνατο του 20χρονου

Όσον αφορά τους πυροβολισμούς, υπογραμμίζει πως: «οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε πυροβολισμούς προκειμένου να ακινητοποιήσουν το όχημα των δραστών, σημαδεύοντας χαμηλά, στον κινητήρα και στα λάστιχα. Εάν δεν ενεργούσαν με αυτόν τον τρόπο, το αυτοκίνητο των δραστών θα είχε μετά βεβαιότητας παρασύρει ακόμα και θανατώσει τόσο τον … όσο και τον …., ενώ ακολούθως θα κατέβαινε την οδό Ελπίδος και θα βρισκόταν μετωπικά με τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ του Πειραιά που ερχόντουσαν προς ενίσχυσή τους και οι δράστες δεν θα δίσταζαν να τους εμβολίσουν και αυτούς. Οι κατηγορούμενοι ουδέποτε είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και σε καμία περίπτωση δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρά έναντι των επιβατών του οχήματος, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εξάντλησαν όλα τα μέσα και προέβησαν στη χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου, μόνο όταν το όχημα προσπάθησε να παρασύρει και τον πεζό κατηγορουμένο αστυνομικό».

Πηγή: kathimerini.gr