Skip to main content

Κατάθεση Λυκουρέζου για την υπόθεση Siemens

Ο δικηγόρος της μητρικής Siemens αλλά και της θυγατρικής ελληνικής Siemens, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εξετάστηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή διερεύνησης της ομώνυμης υπόθεσης.
Ο δικηγόρος της μητρικής SIEMENS A.G., αλλά και της θυγατρικής ελληνικής Siemens Α.Ε., Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εξετάσθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή διερεύνησης της ομώνυμης υπόθεσης.

Τόνισε ότι κλήθηκε από τη μητρική εταιρεία, τον Ιανουάριο 2008, για να την εκπροσωπήσει στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης, που διεξαγόταν από την Εισαγγελία, και ήρθε σε επαφή με τον εκπρόσωπο της Νομικής Εταιρείας Debevoise & Plimpton, Κάρολο Ζίγκερ, στον οποίον είχε ανατεθεί ο εσωτερικός έλεγχος της Siemens στην Ελλάδα.

Κατά τον μάρτυρα, ο ρόλος του ήταν ουσιαστικά να παραλαμβάνει το υλικό, που είχε ετοιμάσει η ελεγκτική εταιρεία, και να το παραδίδει αρχικά στον εισαγγελέα και μετά στον ανακριτή.

Σε ερώτηση πόσα και ποια πρόσωπα αναγράφονται στα στοιχεία αυτά, ως παραλήπτες χρημάτων, ο κ. Λυκουρέζος δήλωσε άγνοια. «Εντοπίσθηκαν και ανιχνεύτηκαν όλες οι ροές των χρημάτων, αλλά χωρίς να αποκαλύπτονται ή να εντοπίζονται συγκεκριμένα πρόσωπα, πλην του πρώην αναπλ. γενικού διευθυντή του ΟΤΕ, Γιώργου Σκαρπέλη», είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, σχετικά μάλιστα με δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, υπογράμμισε: «Από το υλικό που μου παρέδωσε η Debevoise και το οποίο εν συνεχεία παραδώσαμε στον εισαγγελέα και στον ανακριτή, δεν προέκυπταν συγκεκριμένα ονόματα, ούτε πολιτικό πρόσωπο».

Είπε, ακόμη, ότι ουδέποτε του έκανε κάποια αναφορά ο κ. Ζίγκερ και σε ό,τι αφορά στα ονόματα των Τάσου Μαντέλη, Θεόδωρου Τσουκάτου, Κώστα Γείτονα και Γιάννη Βαρθολομαίου, δήλωσε ότι «αυτά βγήκαν αργότερα».

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ, Πάνο Καμμένο, δήλωσε άγνοια για τυχόν πρωτοβουλία του ελληνικού δημοσίου ή φυσικού προσώπου, ενώπιον ποινικών δικαστηρίων στη Γερμανία, ενώ για την προσφυγή του ΟΤΕ είπε ότι το γνωρίζει από τις εφημερίδες, χωρίς να έχει κληθεί ο ίδιος από τη Siemens.

Σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) για πώς γίνεται να έχει πληρώσει ως τώρα η Siemens εκατοντάδες εκατομμύρια στις ΗΠΑ και στη Γερμανία για αποζημιώσεις και «στους μόνους που δίνει "τσάι και συμπάθεια" και δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή είναι το ελληνικό δημόσιο», ο κ. Λυκουρέζος απάντησε: «Αυτό είναι θέμα του ελληνικού Δημοσίου».