Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καταιγίδα πυρός στην άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» στο πεδίο βολής Ασκού (video)

Άρματα μάχης, μαχητικά F-16, ελικόπτερο Apache και άλλων τύπων έδειξαν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και ικανότητας

Ισχυρό μήνυμα αποτροπής έστειλαν οι ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις μέσα από την πολυεθνική διακλαδική άσκηση με την κωδική ονομασία «Χρυσόμαλλο Δέρας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πεδίο βολής του Ασκού - Προφήτη, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Άρματα μάχης, δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16, δύο ελικόπτερα Apache και άλλων τύπων, ειδικές δυνάμεις και ελεύθεροι σκοπευτές, συνδύασαν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες δείχνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και ικανότητας να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή, όποτε χρειαστεί.

Ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του Διοικητή της Πρώτης Στρατιάς Άγγελου Χουδελούδη λίγο πριν ξεκινήσει η άσκηση: «Εμείς θα δείξουμε πράγματα που θέλουμε οι άλλοι να τα δουν, αυτά που δεν θέλουν να πάθουν θα τα δουν. Είμαστε εδώ και τους περιμένουμε».

Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας ενώ ως παρατηρητές παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιορδανία και την Κύπρο.

Σκοπός της Άσκησης είναι η απόδειξη της αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας και της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας, καθώς και η βελτίωση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους σε ταχέως μεταβαλλόμενες καταστάσεις, που παρουσιάζονται στο πεδίο της μάχης κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων υποστήριξης και επιβολής της ειρήνης.

Στο πεδίο το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό με το πυροβολικό να δημιουργεί μια κόλαση πυρός βάλλοντας κατά των «εχθρικών» στόχων, με τη γη να σείεται από τις εκρήξεις των βλημάτων μεγάλου διαμετρήματος σε συνδυασμό με υποστήριξη από αέρος των μαχητικών Apache.

Την ικανοποίησή του για την αρτιότητα με την οποία πραγματοποιήθηκε η άσκηση εξέφρασε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. "Ήταν μια άσκηση εξαιρετική, που πραγματικά απέδειξε τις δυνατότητες που έχουμε, μια άσκηση η οποία γίνεται για 3η φορά, μια διεθνής άσκηση η οποία αποδεικνύει τις δυνατότητες του ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Μέσα από αυτές τις ασκήσεις αναπτύσσεται η διαλειτουργικότητα, η κοινή αντίληψη, οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων χώρων", ανέφερε.

Έκανε ειδική μνεία στον ελληνικό στρατό λέγοντας ότι είναι ισχυρότερος από κάθε άλλη φορά και ότι εκπέμπει μήνυμα σταθερότητας και αποτροπής. "Ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος να διασφαλίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού έναντι οποιαδήποτε απειλής", πρόσθεσε.

Στο τέλος της άσκησης ο αρχηγός ΓΕΣ επιθεώρησε το προσωπικό και τον σύγχρονο εξοπλισμό, συγχαίροντας τόσο τους Έλληνες όσο και τους στρατιώτες των συμμετεχόντων χώρων.

Την άσκηση παρακολούθησαν, εκτός από τη στρατιωτική ιεραρχία, βουλευτές αλλά και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.