Skip to main content

Καταιγίδες Ιουνίου: Πού οφείλονται οι «μίνι μουσώνες» του καλοκαιριού

Η κλιματική αλλαγή χρόνο με τον χρόνο κάνει όλο και πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ραγδαία αλλαγή του καιρού στη χώρα, αφού το καλοκαιρινό σκηνικό αντικαθίσταται από ιδιαίτερη αστάθεια, όπως συνηθίζεται τις πρώτες μέρες του Ιουνίου.

Το εποχιακό φαινόμενο της ατμοσφαιρικής αστάθειας υπήρχε πάντα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα έντονο, με τις ενδείξεις να παραπέμπουν στην κλιματική αλλαγή.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο Διδάκτορας Μετεωρολογίας του ΑΠΘ στο Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, Μιχάλης Σιούτας, «το εν λόγω φαινόμενο εμφανίζεται τη συγκεκριμένη εποχή γιατί η θέρμανση, η ζέστη αν θέλετε που επικρατεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με την έλευση ψυχρών αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα, προκαλούν ισχυρά ανοδικά ρεύματα και νεφώσεις μεγάλης κατακόρυφης ανάπτυξης 10 με 12 χλμ στην ατμόσφαιρα ή και περισσότερο».

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα τα σύννεφα αυτά είναι καταιγιδοφόρα, προκαλώντας έντονες ηλεκτρικές εκκενώσεις, κεραυνούς, αστραπές, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις που μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και πλημμύρες. Επίσης τα συγκεκριμένα φαινόμενα στο πέρασμά τους συνοδεύονται και από ανεμοθύελλες.

«Ουσιαστικά η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στα μέσα και υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, συγκριτικά με τα χαμηλά, προκαλεί όλη αυτή τη ραγδαία αλλαγή», σημειώνει ο κ. Σιούτας.

Πολλοί θεωρούν ότι οι καταιγίδες του Ιουνίου είναι πρόσφατο φαινόμενο, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Σιούτα τέτοια φαινόμενα πάντα συνέβαιναν στις αρχές του πρώτου μήνα του καλοκαιριού, απλά τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ένταση αυτών των φαινομένων είναι μεγαλύτερη, αφού είναι εντονότερη η αστάθεια.

Κίνδυνος για τις καλλιέργειες

Και ενώ ημερολογιακά το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, η έλευση της έντονης κακοκαιρίας προκαλεί ανησυχία στους αγρότες αφού οι καλλιέργειές τους είτε βρίσκονται σε στάσιο συγκομιδής είτε ωρίμανσης ή ακόμα και ανάπτυξης για τις όψιμες ποικιλίες του καλοκαιριού.

«Δυστυχώς είναι αναπόφευκτο να σημειώνονται σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες αφού βρισκόμαστε σε στάδιο ωρίμανσης ή ανάπτυξης και είναι ευάλωτες σε φαινόμενα όπως το χαλάζι», λέει ο κ. Σιούτας, κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο αρκετά καταστρεπτικό για τον αγροτικό τομέα αυτή την εποχή επισημαίνοντας πως δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στους αγρότες ώστε να υπάρχει πρόληψη για την αποφυγή ζημιών.

Ήδη στην Κοζάνη η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε στην περιοχή το μεσημέρι της Δευτέρας, έχει προκαλέσει ζημιές στις καλλιέργειες ροδάκινου, που ήδη έχουν πληγεί από τον αναπάντεχο και πρωτοφανή παγετό την περασμένη άνοιξη.

Η πορεία της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καταιγίδες αναμένονται σήμερα Δευτέρα στη Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως απογευματινές αλλά και βραδινές ώρες.

Σήμερα Τρίτη, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.

Μεθαύριο Τετάρτη τις μεσημβρινές και απογευματινες ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά. Επισημαίνεται πως τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.