Skip to main content

Κατερίνα Σιάννη: Γιατί να ψηφίσεις Νίκο Ανδρουλάκη για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

Η Κατερίνα Σιάννη, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, εξηγεί γιατί αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή για την ίδια ο Ν. Ανδρουλάκης

της Κατερίνας Σιάννη*

Ο καιρός για μια σημαντική δημοκρατική διαδικασία πλησιάζει. Τον ερχόμενο Δεκέμβρη το Κίνημα Αλλαγής διεξάγει εκλογές για την αρχηγία του. Έχω μιλήσει σε συγγενείς, γνωστούς, φίλους και φίλους φίλων για να τονίσω τη σημασία της. Και τώρα θέλω να μιλήσω σε σένα που είσαι στη διασταύρωση κέντρο/κεντροαριστερά και δεν με ξέρεις.

Πρώτα, σε καλώ να σκεφτείς τι σημαίνει η δυνατότητα συμμετοχής σου σε αυτήν την αναμέτρηση. Οι αρχηγοί κομμάτων αναδεικνύονται από τέτοιες διαδικασίες όπου ψηφίζουμε εσύ κι εγώ. Έτσι επιλέγονται οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα εθνικά μας θέματα, που μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό, που διαμορφώνουν βασικές πτυχές της ζωής μας. Συγκεκριμένα για το κέντρο και την κεντροαριστερά, αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σε εμπνευσμένες και βιώσιμες στρατηγικές. Ζητήματα που αποτελούσαν ανέκαθεν σημαίες του χώρου αυτού, όπως η πράσινη ανάπτυξη ή οι ίσες ευκαιρίες σε εκπαίδευση, περίθαλψη, παραγωγή, αποζητούν λύσεις. Επομένως, αξίζει να αφιερώσεις κάποιο χρόνο για να βάλεις το λιθαράκι σου για την εκλογή αυτή.

Στο σημείο αυτό θέλω να σου μιλήσω για τη δική μου ξεκάθαρη επιλογή, τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Δεν θα σου πω να ψηφίσεις Νίκο επειδή τον εκτιμώ από τότε που σπουδάζαμε μαζί στο Πολυτεχνείο,, ούτε επειδή είναι νέος στην ηλικία ούτε επειδή είναι παιδί μιας μέσης οικογένειας από την επαρχία. Όλα αυτά είναι χαριτωμένες πινελιές για το προφίλ ενός ανερχόμενου πολιτικού, ωστόσο η υποψηφιότητά του έχει ουσία που εντοπίζεται σε απτά πράγματα.

Θα σου πω να ψάξεις βίντεο με τοποθετήσεις του. Ώστε να δεις τον ευθύ και ήρεμο λόγο του, τις ιδέες που φέρνει από την εμπειρία του στην Ευρωβουλή, τις συγκεκριμένες προτάσεις, την ευαισθησία για το κοινό καλό και την πρόοδο της χώρας μας. Θα ακούσεις έναν πολιτικό που δεν είναι μόνο νέος στην ηλικία, αλλά νέος στην αντίληψη, την έκφραση και τον τρόπο διεκδίκησης, αφού επενδύει στη συγκρότηση και το επίχειρημα. Μάλλον θα διακρίνεις και εσύ την βαθιά του επιθυμία να φτιάξει μαζί μας κάτι φρέσκο και δίκαιο, μια ήρεμη δύναμη που θέλει να σε εμπνεύσει να πας μπροστά μαζί της.

Θα σου πω να κοιτάξεις τη δουλειά του στην Ευρωβουλή. Ώστε να δεις πως εισηγήθηκε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας rescEU, ο οποίος συνεισέφερε στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού. Θα προσέξεις ότι δραστηριοποιήθηκε σε θέματα βαλκανικά, ελληνοτουρκικά, αλλά και σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες. Ανέδειξε καίρια θέματα και λύσεις για θέματα περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής, εμβολιαστικών πρακτικών, μετανάστευσης, μεταξύ άλλων, εντός και εκτός συνόρων.

Θα σου πω να ελέγξεις την πορεία του μέχρι σήμερα. Ώστε να δεις πως χάραξε υπομονετικά και φιλόπονα τον δρόμο του στην πολιτική με το σπαθί του. Είναι εύκολο να διακρίνεις μια διαρκή μάχιμη και νηφάλια στάση στις εξελίξεις, αφού πάντα παλεύει για τις θέσεις του σεβόμενος τις κοινές αποφάσεις της παράταξης και τους συντρόφους του. Δεν τον πτόησαν οι διαφωνίες, που έτσι κι αλλιώς είναι αναμενόμενες και καλοδεχούμενες μέσα σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Δεν τον πτόησε η 2η θέση στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Σε ομιλία του στην Κεντρικής Επιτροπή της παράταξης πρόσφατα είπε με αναζωογονητική ευθύτητα: "Έχασα και χάρηκα, διότι πέρασα καλά κι εγώ και οι σύντροφοι και όλοι μας και γιορτάσαμε τη δημοκρατία!". Και τώρα βγαίνει ξανά με τον ίδιο ζήλο μπροστά, με την ίδια συγκρότηση, με θέσεις που απαντούν στις προκλήσεις του σήμερα. Είναι ξεκάθαρα αφοσιωμένος στην άνοδο και τη συνοχή του ίδιου προοδευτικού πολιτικού χώρου όλα τα χρόνια της δράσης του.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω, θέλω να σου πω ότι ο Νίκος μοιάζει με τον χαρακτήρα του "Ευτυχή Πολεμιστή" ενός παλιού αγγλικού ποιήματος (Happy Warrior, William Wordsworth). Με λίγα λόγια, ο Ευτυχής Πολεμιστής είναι εκείνος που μελετά τον κόσμο και τον εαυτό του, αντιμετωπίζει με χάρη και σύνεση τα εύκολα και τα δύσκολα, προσπαθεί πάντα για το καλύτερο και νιώθει καλά με τον εαυτό του και τον σκοπό του. Μέχρι σήμερα ο Νίκος αυτές τις ποιότητες έχει δείξει. Αν κάνεις τις έρευνες που σου έγραψα πιο πάνω και καταλήξεις στο ίδιο συμπέρασμα με μένα, τότε και εσύ είσαι #ΜΑΖΙ με τον Νίκο. Και έχεις την ευκαιρία αυτόν τον Δεκέμβρη να στηρίξεις την επιλογή σου.

* Η Κατερίνα Σιάννη είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών, εργάζεται ως αναλύτρια δεδομένων και είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ.

*Οι προεδρικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους: Κυριακή 5/12 και Κυριακή 12/12. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι μπορούν να συμμετέχουν από οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ενώ δεν είναι απαραίτητο να ψηφίσουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα και στους δύο γύρους.