Skip to main content

Κατερίνη: Δικαιώθηκαν και λαμβάνουν δεδουλευμένα 74 συμβασιούχοι

Το Ειρηνοδικείο Κατερίνης, με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων διέταξε το Δήμο Κατερίνης να καταβάλει σε αυτούς όλο το οφειλόμενο μέχρι σήμερα ποσό.

Το Ειρηνοδικείο Κατερίνης έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλλαν 74 συμβασιούχοι στον τομέα καθαριότητας του δήμου Κατερίνης ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, μετά το «μπλόκο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη που εκδίδεται πανελληνίως ενώ αναμένονται ανάλογες αποφάσεις σύντομα και για τους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, οι συμβασιούχοι των οποίων αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Το Ειρηνοδικείο Κατερίνης αφού αρχικά ενέκρινε το αίτημα τους για χορήγηση προσωρινής διαταγής προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι συμβασιούχοι, χθες με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων διέταξε το Δήμο Κατερίνης να καταβάλει σε αυτούς όλο το οφειλόμενο μέχρι σήμερα ποσό.

«Παρά την απασχόληση τους στον παραπάνω εργοδότη στον οποίο παρέχουν ν κανονικά τις υπηρεσίες τους από την 1η  Ιανουαρίου 2017, ο τελευταίος δεν τους κατέβαλε τις δεδουλευμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές των μηνών Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου - Μαρτίου- Απριλίου διότι η αρμόδια επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερίας δεν ενέκρινε το σχετικό ένταλμα πληρωμής των αιτούντων και παρέπεμψε το ζήτημα της έγκρισης του στην κεντρική υπηρεσία του ελεγκτικού συνεδρίου Αθηνών. Εξαιτίας αυτού είναι αδύνατη η εκταμίευση των μισθών», αναγράφεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η όλη υπόθεση αφορά χιλιάδες συμβασιούχων καθαριότητας ορισμένου χρόνου των οποίων οι συμβάσεις με απόφαση της Κυβέρνησης παρατάθηκαν πέραν του 24μήνου το οποίο έχει τεθεί ως μέγιστο χρονικό όριο από το Νομοθέτη, κατά το οποίο ένας συμβασιούχος μπορεί να προσφέρει υπηρεσία στους ΟΤΑ.

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, αυτή η υπέρβαση του ορίου οδήγησε αρκετούς Παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο να επιφυλαχθούν για την νομιμότητα αυτών των ενταλμάτων πληρωμής με αποτέλεσμα να μην τα εγκρίνουν και οι συμβασιούχοι να παύσουν να πληρώνονται από τις αρχές του έτους.  Το παράδοξο είναι ότι αρκετές υπηρεσίες να έχουν εγκρίνει τα σχετικά εντάλματα με αποτέλεσμα σε κάποιους δήμους οι συμβασιούχοι που έχουν προληφθεί με το ίδιο καθεστώς να αμείβονται κανονικά.

Ο συνήγορος των συμβασιούχων Κατερίνης ,δικηγόρος Θεσσαλονίκης Θάνος Χαριστός δήλωσε στη voria.gr τα εξής:

«Η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί μια πλήρη δικαίωση των προσφευγόντων καθώς αυτοί μετά από 5μήνες καθυστέρησης θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους. Το γενικότερο ζήτημα της τακτικότητας της καταβολής των μισθών αυτής της κατηγορίας εργαζομένων ίσως επιλυθεί μετά από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση αυτή πάντως καταδεικνύει τον παραλογισμό της όλης μεθόδευσης η Πολιτεία να παρατείνει τη διάρκεια των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης Δήμος να μην αρνείται ότι παρέχεται εργασία αλλά οι εργαζόμενοι να χρειάζεται να προσφύγουν δικαστικά προκειμένου να λάβουν τα δεδουλευμένα τους».