Κυριακή 12 Ιουλίου 2020
x

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 2.000 ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Η παλιά ακρόπολη της αφγανικής πόλης, γνωστή και ως Φρούριο του Γάζνι, διέθετε συνολικά 36 πύργους. Ωστόσο, οι 14 εξ αυτών έχουν καταρρεύσει

Αρχαίος πύργος, ηλικίας 2.000 ετών, κατέρρευσε στην ιστορική πόλη Γάζνι του Αφγανιστάν, όπως επιβεβαίωσαν τοπικοί αξιωματούχοι της ασιατικής χώρας.

Η παλιά ακρόπολη της αφγανικής πόλης, γνωστή και ως Φρούριο του Γάζνι, διέθετε συνολικά 36 πύργους. Ωστόσο, οι 14 εξ αυτών έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, λόγω της πολυετούς πολεμικής σύγκρουσης με τους Ταλιμπάν, των σφοδρών βροχοπτώσεων και της εγκατάλειψης.

Οι ανησυχίες, άλλωστε, για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας είναι διάχυτες.

«Η κυβέρνηση δεν έδωσε καμιά προσοχή και δεν κατασκεύασε κανάλια για την εκτροπή των υδάτων από τις πλημμύρες» κατήγγειλε ο Γουλάμ Σάχι, ένας εκ των κατοίκων της πόλης.

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την πολύ κακή κατάσταση της ακρόπολης, αλλά κανένας δεν την επισκέφθηκε» έσπευσε να προσθέσει.

Το Φρούριο του Γάζνι είναι ένας από τους δεκάδες ιστορικούς τόπους του Αφγανιστάν που χρήζουν επειγόντως προστασίας -από το προϊσλαμικό βουδιστικό κέντρο στην κοιλάδα Μπαμιάν έως τον μιναρέ της Τζαμ του 12ου αιώνα στην επαρχία Γορ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ