Τρίτη 24 Μαΐου 2022
x

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΡΟΛΑ Η ΕΣΤΙΑΣΗ - ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Ρεκόρ συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων καταγράφηκε σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος

Ακόμη και το 100% αγγίζει σε ορισμένες περιοχές της χώρας η συμμετοχή στην 24ωρη κινητοποίηση – κλείσιμο καταστημάτων εστίασης που έχει προκηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Ρεκόρ συμμετοχής καταγράφηκε σύμφωνα με το moneyreview.gr σε περιοχές όπως το Ηράκλειο Κρήτης, το Ναύπλιο, η Λάρισα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Λειβαδιά, ενώ εικόνα ερήμωσης επικράτησε από το πρωί και σε πολλές συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πλατεία Νέας Σμύρνης στην Αθήνα, ενώ κλειστά έμεινε σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων σε δημοφιλείς περιοχές των βορείων προαστίων, όπως στην Αγία Παρασκευή, τον Χολαργό, την Κηφισιά. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις παρατηρήθηκε και κλείσιμο μικρής μερίδας αλυσίδων του κλάδου της καφεστίασης. Ρολά κατέβασε επίσης η συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων του κλάδου στο Κουκάκι.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ η συμμετοχή των επαγγελματιών κυμάνθηκε πάνω από 90%, με ορισμένες περιοχές της Ελλάδας να φτάνει το 100%.

Κλειστά καταστήματα εμφανίζονται και στις ψηφιακές πλατφόρμες delivery, όπως η Wolt και η Efood.

Τα αιτήματα του κλάδου έχουν ως εξής:

– Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

– Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

– Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

– Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

– Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

– Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

– Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

– Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

– Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Με ανακοίνωσή του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων. «Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», υποστηρίζει.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ