Skip to main content

Στο -35% το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης - Σοκ με +201% στον Βόλο

Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης μειώθηκε κατά -35% την τελευταία εβδομάδα - Καμπανάκι στον Βόλο με αύξηση της τάξης του +201%.

Καθαρά πτωτικές μεταβολές της τάξης του -35% παρουσιάζει την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα αφορούν στην εβδομάδα 17 έως 23 Μαΐου 2021.

Ειδικότερα, την προαναφερόμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα  10-16 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές κυμάνθηκαν από -78% στην Αλεξανδρούπολη έως -35% στη Θεσσαλονίκη, ενώ σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-5%).

Τρεις από τις δώδεκα περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν αυξητικές τάσεις. Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (+129%) και στον Βόλο (+201%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Ξάνθη (+29%). Στον Άγιο Νικόλαο δεν ήταν δυνατή η δειγματοληψία και συνεπώς δεν υπάρχουν αποτελέσματα για την εβδομάδα 17-23/5/21. Τέλος, ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των Ιωαννίνων, οι μετρήσεις των οποίων προστέθηκαν στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα.