Skip to main content

Καθαρή Δευτέρα στον Δήμο Δέλτα: Kοντά στη φύση και τη λαϊκή παράδοση

Θα γιορταστούν τα Κούλουμα με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων, με χορούς της Θράκης, της Μικράς Ασίας, της νησιωτικής Ελλάδας και αναπαράσταση εθίμων.

Με εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη άμεση σχέση της περιοχής με το φυσικό περιβάλλον και τη λαϊκή παράδοση, θα γιορτάσει ο Δήμος Δέλτα την Καθαρή Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, στις 11 Μαρτίου 2019, στις 11.00, στον αύλειο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σίνδου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα και τον Λαογραφικό Σύλλογο Σίνδου «Ο Ρόδακας» θα γιορταστούν τα Κούλουμα με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων, με χορούς της Θράκης, της Μικράς Ασίας, της νησιωτικής Ελλάδας και αναπαράσταση εθίμων.

Εκτός από τον «Ρόδακα», θα συμμετέχουν η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας Νάουσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ορφέας» Αγίας Παρασκευής Δράμας. Τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Σίνδου θα προσφέρουν παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα και άφθονη ρετσίνα.

Λίγο πιο έξω, κοντά στη θάλασσα, από τις 11.00 το πρωί στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων (9ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών), η «Δράση για την Άγρια Ζωή» υπό την αιγίδα του Δήμου Δέλτα διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Καθαρή Δευτέρα στη Δράση». Η εκδήλωση είναι ένα κάλεσμα στον κόσμο να γιορτάσει εκεί με φασολάδα, λαγάνα και πέταγμα χαρταετού. Κορυφαία στιγμή θα αποτελέσει η απελευθέρωση πουλιών που ολοκλήρωσαν την αποθεραπεία τους στο Σταθμό.

«Η Καθαρή Δευτέρα είναι μια μέρα στενά συνδεδεμένη με την ορθόδοξη λαϊκή μας παράδοση, μιας και ξεκινά η Μεγάλη Σαρακοστή. Είναι, επίσης, συνδεδεμένη με τη φύση καθώς ο κόσμος αφήνει τις πόλεις και κατευθύνεται στην ύπαιθρο. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές για την προσπάθειά τους, και θέλω να προσκαλέσω τους κατοίκους του Δήμου μας αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να ζήσουν μια εμπειρία βιωματική, τόσο στην αυλή του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου όσο και στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων», δήλωσε ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.