Skip to main content

Γερμανία: Σοκάρουν τα στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας πέρυσι καταγράφηκαν περίπου 119.000 γυναίκες και σχεδόν 29.000 άνδρες θύματα βίας

«Ξυλοκοπήθηκε και στραγγαλίστηκε από τον σύντροφό της», «Κακοποιημένη από τον σύζυγο» και «18 μαχαιριές από τον πρώην σύντροφο» είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι για το πρόβλημα της βίας στα ζευγάρια στη Γερμανία. Για πολλές γυναίκες η ζωή έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας πέρυσι καταγράφηκαν περίπου 119.000 γυναίκες και σχεδόν 29.000 άνδρες θύματα βίας από συντρόφους. Πρόκειται για μια αύξηση 5% σε σχέση με το 2019.

Στατιστικά κάθε μέρα ένας άνδρας αποπειράται με σκοτώσει τη σύντροφο ή την πρώην σύντροφό του. Νέα έρευνα δείχνει ότι κάθε δυόμιση μέρες μια γυναίκα χάνει τη ζωή της από τα χέρια πρώην ή νυν συντρόφου της. Το 2020 καταγράφηκαν στη Γερμανία 139 περιπτώσεις, οι οποίες σοκάρουν ιδίως σήμερα, την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών του ΟΗΕ.

Δεν είναι αυτονόητο ότι άνδρες και γυναίκες είναι ισότιμοι

Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να σταματήσουν, δήλωσε η υπηρεσιακή υπουργός Οικογενειακών Ζητημάτων Κριστίνε Λάμπρεχτ στην παρουσίαση της έκθεσης της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος σχετικά με την βία εντός ζευγαριών χθες στο Βερολίνο: «Συχνά γίνεται λόγος για οικογενειακή τραγωδία σε μια είδηση όπου ένας σύζυγος ή πρώην σύντροφος σκοτώνει την γυναίκα και τα παιδιά της. Αυτό δεν είναι τραγωδία. Τραγωδία είναι να πεθαίνει μια μητέρα τριών παιδιών από καρκίνο. Όταν όμως έχουμε σύντροφο, ο οποίος σκοτώνει μια γυναίκα και τα παιδιά της έχουμε να κάνουμε μα βιαιοπραγία και ως τέτοια πρέπει να την χαρακτηρίζεται».

Παρά τις θεαματικές προόδους της τελευταίας 20ετίας δεν έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε αισθητά την βία κατά γυναικών, διαπιστώνει μιλώντας στην DW η κοινωνιολόγος Μόνικα Σρέτλε από το Ινστιτούτο Εμπειρικής Κοινωνιολογίας (IfeS) της Νυρεμβέργης: «Βλέπουμε γύρω μας τόσες περιπτώσεις βίας, διότι δεν έχουν αλλάξει αισθητά και πολλά πράγματα στις σχέσεις μεταξύ των φύλων. Παρά το γεγονός ότι στη Γερμανία, για παράδειγμα, είχαμε για 16 χρόνια γυναίκα καγκελάριο, δεν είναι ακόμα αυτονόητο ότι άνδρες και γυναίκες είναι ισότιμοι».

Ραλφ Μπόζεν

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle