Skip to main content

Κάθετη πτώση για τα κέρδη των τραπεζών

Μεγάλη πτώση σημειώνουν στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα τραπεζικά κέρδη. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνυπολογίζοντας τις έκτακτες προβλέψεις και τις εισφορές των νέων φορολογικών μέτρ
Μεγάλη πτώση σημειώνουν στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα τραπεζικά κέρδη. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις και αφού συνυπολογισθούν οι έκτακτες προβλέψεις και οι εισφορές που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των νέων φορολογικών μέτρων καταγράφηκαν ακόμα και ζημίες, γεγονός πρωτόγνωρο μέχρι και πριν από λίγους μήνες.

Χαρακτηριστικό, αλλά όχι μοναδικό, το παράδειγμα της Alpha Bank. Όμως, ακόμα και η Εθνική, λόγω των παραπάνω αιτιών, αναγκάσθηκε να αποτιμήσει πολύ χαμηλότερα τα αποτελέσματά της, αν και στην περίπτωση της ΕΤΕ ήταν η τουρκική θυγατρική της, η Finansbank, η οποία κυριολεκτικά «πήρε το παιχνίδι πάνω της».

Κατά το μάλλον ή ήττον, την ίδια εικόνα παρουσίασαν και τα υπόλοιπα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα (Eurobank Efg, Αγροτική Τράπεζα κλπ), ενώ από τον κανόνα δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση οι μικρότερες τράπεζες. Το γεγονός είναι ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά, ατμομηχανή της οποία υποτίθεται ότι είναι ο τραπεζικός κλάδος.