Skip to main content

Καθηγητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ αποχαιρετούν τον Σπύρο Σφέτα

Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σπύρου Σφέτα εκφράζει η κοινότητα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ

Βαθιά θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου τους Σπύρου Σφέτα, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 61 ετών ύστερα από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο, εκφράζουν τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Διαβάστε: Πέθανε ο Σπυρίδων Σφέτας - Εκ των προτεργατών της αλλαγής σχολικών βιβλίων στα Σκόπια

Ο εκλιπών δίδασκε στο ΑΠΘ από το 1999 και ήταν καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Αποφοίτησε από την ίδια Σχολή με ειδίκευση στην Ιστορία το 1983. Με υποτροφίες του ΙΚΥ και του γερμανικού κράτους πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1985-1991), όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Το διάστημα 1993-99 υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. Ήταν επίτιμο μέλος του Μακεδονικού Επιστημονικού Ινστιτούτου της Σόφιας και μέλος του Βαλκανολογικού Ινστιτούτου του Βελιγραδίου, ενώ διετέλεσε μέλος του ελληνικού τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας-πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

«Με άριστες γνώσεις γερμανικών, αγγλικών, γαλλικών, ρωσικών και σχεδόν όλων των βαλκανικών γλωσσών, έγραψε πολλές μονογραφίες και άρθρα για την ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις σε επίκαιρα ζητήματα. Υπήρξε διακεκριμένος βαλκανιολόγος, καταξιωμένος στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, και προσέφερε σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο όλα τα χρόνια που υπηρέτησε στο πανεπιστήμιο», αναφέρεται σε ψήφισμα που εξέδωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, εκφράζοντας παράλληλα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και γνωστοποιώντας ότι θα καταθέσει στη μνήμη του χρηματικό ποσό σε κοινωφελές ίδρυμα.

Κείμενο συλλυπητηρίων για την απώλεια του Σπύρου Σφέτα εξέδωσαν και τα μέλη του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Ο Καθηγητής Σπ. Σφέτας αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον τομέα των Βαλκανικών Σπουδών καθώς με τη γλωσσομάθεια, την ευρυμάθεια και το σημαντικό ερευνητικό έργο του συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξή τους. Ο Καθ. Σπ. Σφέτας υπηρετώντας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, καθώς δίδαξε παράλληλα σε πολλά πανεπιστήμια βαλκανικών χωρών, εδραίωσε συνεργασίες με όλα τα βαλκανικά Ινστιτούτα των βαλκανικών χωρών, ενώ συνέβαλε σημαντικά στην ίδρυση και στην εδραίωση του Τμήματός μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Η κηδεία του Σπύρου Σφέτα θα γίνει στον τόπο καταγωγής του, το χωριό Κοιλάδα Λαρίσης.