Skip to main content

Τσαυτάρης- ΑΠΘ: Ο κορωνοϊός μπορεί να ξέφυγε από κινεζικό εργαστήριο

Το αν ο κορωνοϊός ήταν κατασκεύασμα, το οποίο «ξέφυγε» από ένα πείραμα, δεν μπορεί να το προσδιορίσει κανείς, τόνισε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να «ξέφυγε» από κινεζικό εργαστήριο λόγω της... επιπολαιότητας των επιστημόνων, που έκαναν τα πειράματα, άφησε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Σε συνέντευξή στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση και τον Γιάννη Πηλίδη, δήλωσε πως «το πρόβλημα ότι ξεκίνησε από εκεί (την Κίνα), είναι σίγουρο. Το αν ήταν κατασκεύασμα, το οποίο "ξέφυγε" από ένα πείραμα, δεν μπορεί να το προσδιορίσει κανείς. Είναι όμως σίγουρο, ότι έγιναν τέτοιες έρευνες και είναι δημοσιευμένες, όπως μία μεγάλη έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό NATURE, από τα κορυφαία περιοδικά.

Ήταν μία έρευνα, που συμμετείχαν άνθρωποι από την Αμερική, το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ, Κινέζοι επιστήμονες, γιατί στην Κίνα έγινε επέμβαση σε νυχτερίδες και ζώα και είπαν να δουν τη μεταφορά και τη μολυσματικότητα, όπως και Ευρωπαίοι επιστήμονες. Ήταν ένα μεγάλο γκρουπ από πολύ αξιόπιστα εργαστήρια και θέλω να πιστεύω, ότι είχαν τους κανόνες, που έπρεπε να έχουν, αλλά δεν ξέρει κανένας να ξέρει τι μπορεί να συμβεί, αν ξεφύγει κάτι και κάνει τη ζημιά.

Ας αναλογιστούμε, ότι αυτού του είδους οι ανασυνδυασμοί μεταξύ συγγενικών ρετροϊών, η ομάδα των ρετροϊών ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των SARS, είναι 4-5 φυλές ας το πούμε του ιδίου είδους. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται αν συμπέσουν στον ίδιο οργανισμό ή το ίδιο κύτταρο. Τι τους κάνει; Πιο μολυσματικούς, πιο αδύναμους; Διευρύνεται; κτλ, Το συγκεκριμένο πείραμα γινόταν ακριβώς για αυτό το σκοπό. Βλέποντας τις ομάδες, θεωρώ, ότι ήταν αξιόπιστοι άνθρωποι και είχαν πάρει όλα τα μέτρα. Όμως από αυτά, που έχουμε δει με τους Κινέζους, δε θεωρώ τίποτα απίθανο. Οι Κινέζοι είναι επιπόλαιοι πολλές φορές στα θέματα της έρευνας», επεσήμανε ο κ.Ταυτάρης.

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού»

«Με αφορμή αυτό το κακό, που μας βρήκε, θα καταλάβουμε καλύτερα την εξέλιξη της ζωής. Ουδέν κακόν αμιγές καλού», τόνισε ο κ.Τσαυτάρης, εξηγώντας, ότι ο κορωνοϊός ανήκει στην ομάδα των ρετροϊών, RNA και όχι DNA, όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, άρα θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα από τη μελέτη του.

Συμπλήρωσε ακόμη, ότι «Τα εμβόλια, που θα κάνουν, τα αντιγόνα τους θα περιλαμβάνουν όλες τις μορφές του κορωνοϊού, ώστε ακόμη και αν προσβληθεί κάποιος από μία μορφή, να γλιτώνει» και πρόσθεσε, ότι «Τα απλούστερα εμβόλια θα τα δούμε συντομότερα, αλλά όσο δημιουργούνται νέες φυλές του κορωνοϊού, θέλει και η ιατρική κοινότητα να το σιγουρέψει, είναι μία παράξενη διαδικασία».

Για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μία πιο επιθετική μορφή του ιού από το φθινόπωρο, ο κ.Τσαυτάρης είπε, «Πιθανό να έχουμε μία πιο επιθετική μορφή από το φθινόπωρο. Το καλοκαίρι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Το φθινόπωρο αισιοδοξώ όμως, ότι οι περισσότεροι θα έχουν αντισώματα, ίσως έχουμε και περισσότερα φάρμακα», κατέληξε ο κ.Τσαυτάρης.