Skip to main content

Καθηγητής Γενετικής: Περισσότεροι οι ασυμπτωματικοί από τον Μάρτιο

Κυκλοφορούν πάρα πολλοί νέοι που είναι θετικοί δεν το ξέρουν γιατί έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα, υποστήριξε ο καθηγητής Γενετικής.

Τα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων του κορωνοϊού στις Κυκλάδες είναι μόνο 23 χρόνια κλήθηκε να σχολιάσει ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Ένα μεγάλο μέρος της μετάδοσης γίνεται σε συμπεριφορές που αφορούν τους νέους… Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσοι ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν, άκουσα τον κ. Μαγιορκίνη ότι είναι λιγότεροι από τον Μάρτιο, εγώ θα διαφωνήσω, εγώ εκτιμώ είναι πολύ περισσότεροι οι ασυμπτωματικοί».

«Κυκλοφορούν πάρα πολλοί νέοι που είναι θετικοί δεν το ξέρουν γιατί έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα. Αυτούς που ταυτοποιήσαμε είναι πολύ χαμηλότερης ηλικίας από τους παλαιούς γι’ αυτό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όπως και οι διασωληνωμένοι δεν αποτελούν ακριβή παράγοντα για την εκτίμηση των κρουσμάτων… Έχουν απομονωθεί οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν ή είχαν μείνει πολύ ελεύθεροι οι νέοι με μεγάλη μετάδοση» επισήμανε ο καθηγητής.

Για τα 168 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σχολίασε ότι «αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι έχουμε σταθεροποίηση… Έξι με επτά μέρες είχαμε γύρω στα 250 με 200 κρούσματα, μετά δυο μέρες 80 με 100 κρούσματα λιγότερα μετά τα μέτρα που λήφθηκαν, αυτό υποδηλώνει σταθεροποίηση. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι αν θα έχουμε τάσεις μείωσης».

«Υπάρχει πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά υπάρχει. Νομίζω ότι βλέπουμε φως στο τούνελ. Αλλά τα κρούσματα πρέπει να πέσουν πολύ σημαντικά, όχι λίγο. Επομένως τάσεις που δείχνουν μείωση είναι ευπρόσδεκτες». «Αν θέλουμε να δούμε αν θα υπάρχει περαιτέρω μείωση στα κρούσματα θα χρειαστούμε αρκετές μέρες, αλλά για να εξακριβώσουμε σταθεροποίηση χρειάζονται 3 με 4 μέρες» διευκρίνισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.