Skip to main content

Καθηγητής Πνευμονολογίας: Επικράτησαν οι μεταλλάξεις, αποκλιμάκωση μετά τις 25/3

«Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις» και γι’ αυτό δε μειώνονται τα κρούσματα», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις» και γι’ αυτό δε μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό», τόνισε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια εξήγησε πως, «λόγω του ότι πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα στην Αττική, η εκθετική αύξηση σε αυτό το κύμα είναι αισθητά λιγότερο δυναμική από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα αυτή η πολύτιμη διαφοροποίηση να δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα να ανταποκριθεί, έστω και με δυσκολία.»

Σύμφωνα με το μοντέλο, θα επιμείνουν αυτά τα κρούσματα και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση την επόμενη βδομάδα, της τάξεως των 2500 κρουσμάτων.

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι «δεν αποκλείεται να δούμε και 2800-3000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά.»

Εκτίμησε, επίσης, ότι προς το τέλος του μήνα τα κρούσματα θα είναι περίπου 1000-1500. «Όταν το φαινόμενο θα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης μπορούν να απελευθερώνονται κάποιες δραστηριότητες με προσοχή.»

Τέλος, σχολίασε ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερο έλεγχος στα ΜΜΜ, καθώς είναι εστία υπερμετάδοσης.

Νωρίτερα η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνομόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός.

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Αυξημένο ιικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Σέρρες και Κιλκίς

«Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος και χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Ελπίζουμε παρόλα αυτά να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες. Η προσοχή, όμως, αυτή τη στιγμή είναι στο ΕΣΥ. Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας», υπογράμμισε η καθηγήτρια χαρακτηριστικά.