Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
x

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ

Οι συμμαθητές της 16χρονης την υπερασπίστηκαν γνωρίζοντας ότι πριν και μετά το δεκατιανό της γεύμα, πρέπει να ελέγχει την τιμή του σακχάρου

Σοκ έχει προκαλέσει η ενέργεια καθηγήτριας σε σχολείο της Θεσσαλονίκης να αναγκάσει 16χρονη διαβητική μαθήτρια να αποχωρήσει από την τάξη προκειμένου να ελέγξει την τιμή του σακχάρου της και να λάβει την ενέσιμη ινσουλίνη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστος Δαραμήλας, η εκπαιδευτικός επικαλέστηκε ότι η 16χρονη αποσπά την προσοχή των παιδιών και τα ωθεί στα ναρκωτικά.

«Από την αρχή της χρονιάς άρχισε να επιτίθεται στην κοπέλα. Την πρόσβαλλε και της ζητούσε να βγει εκτός αίθουσας. Της έλεγε ότι παρακινεί τους συμμαθητές της στα ναρκωτικά του», τόνισε ο κ.Δαραμήλας.

Οι γονείς απευθύνθηκαν στον Λυκειάρχη ο οποίος αρχικά πήρε την θέση της καθηγήτριας ενώ όταν το θέμα έφτασε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καταγγέλλεται ότι προσπάθησε να το αποσιωπήσει.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι συμμαθητές της 16χρονης την υπερασπίστηκαν γνωρίζοντας ότι πριν και μετά το δεκατιανό της γεύμα, πρέπει να ελέγχει την τιμή του σακχάρου καθώς και σε καθημερινή βάση πρέπει να κάνει την ένεση ινσουλίνης.

«Θεωρώ απαράδεκτο για τους παιδαγωγούς οι οποίοι ετοιμαζούν νέες γενιές ανθρώπων που θα βγουν στην κοινωνία να δίνουν τέτοια παραδείγματα. Το σχολείο έχει την ευθύνη ως κοινωνικοποιητικός μηχανισμός να διδάσκει πρότυπα συμπεριφοράς, αξίες και κανόνες, να αίρει προκαταλήψεις και να προωθεί κοινωνικές αρετές και ευαισθησίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Τι ανέφερε η επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ:

«Σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας, η καθηγήτρια αναγκάζει τη μαθήτρια, η οποία πάσχει από ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, με εξαιρετικά δηκτικό τόνο να απομακρύνεται από τη σχολική αίθουσα, προκειμένου να ελέγξει την τιμή του σακχάρου της, ή να λάβει την ενέσιμη ινσουλίνη της, γεγονός το οποίο δημιουργεί όχι μόνο αίσθημα ντροπής και στενοχώριας στην ίδια τη μαθήτρια, αλλά επιπλέον προάγει την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό στη μαθητική κοινότητα. Τα δε επιχειρήματα-δικαιολογίες που επικαλείται η εκπαιδευτικός είναι ανίσχυρα και άνευ λογικής εκτιμήσεως, καθώς πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το επιχείρημα ότι η μέτρηση του σακχάρου ή η χορήγηση ινσουλίνης σε κοινό χώρο αποσπά την προσοχή των παιδιών και τα ωθεί στα ναρκωτικά;» αναφέρεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με την καταγγελία της μητέρας της μαθήτριας, «και εσείς, ως διευθυντής του σχολείου απαιτήσατε από την μαθήτρια να βγαίνει από την τάξη για να χορηγήσει την ινσουλίνη της».

«Θεωρούμε ότι οι συμπεριφορές που καταγγέλλονται ότι παρατηρήθηκαν στο σχολείο σας δεν ήταν κοινωνικά ενδεδειγμένες και ευθυγραμμισμένες με τους σκοπούς που πρέπει να επιτελεί η σχολική μονάδα. Σας υπενθυμίζουμε δε ότι η μέτρηση του σακχάρου αίματος και η χορήγηση της ινσουλίνης είναι ζήτημα ζωής για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη» επισημαίνεται στην επιστολή της Ομοσπονδίας, που γνωστοποιεί την πρόθεση «να παραβρεθούμε στο σχολείο σας, προκειμένου να ενημερωθούν τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές για τον σακχαρώδη διαβήτη και να αρθεί η όποια προκατάληψη απέναντι στην ευαίσθητη ομάδα των ανήλικων πασχόντων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ