Skip to main content

Καθησυχαστικά μηνύματα για τις αγροτικές εκτάσεις του ΥΠΑΑΤ

Οι ανησυχίες του αγροτικού κόσμου στις πληροφορίες περί άμεσης ισχύος του νόμου 4061/2012 και οι διαβεβαιώσεις για ομαλή μετάβαση

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο οι πληροφορίες περί άμεσης ισχύος του νόμου 4061/2012 ο οποίος αλλάζει τη μοριοδότηση στην παραχώρηση των αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπττυξης.

Ωστόσο, οι πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα συνεχίσει να ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς σε σχέση με τις εν λόγω αγροτικές εκτάσεις, ενώ το νέο πλαίσιο και οι σημαντικές αλλαγές που προβλέπει θα έχουν ξεκαθαριστεί πριν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τον ερχόμενο Μάιο.

Να σημειωθεί ότι οι προς διάθεση καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα βοσκοτόπια ξεπερνούν τις 500  χιλιάδες στρέμματα. Το τίμημα της παραχώρησης είναι ετήσιο και ορίζεται μέχρι πέντε ευρώ ανά στρέμμα.
Επισημαίνεται πως εάν το σύνολο μίας έκτασης δεν υπερβαίνει τα 100 στρέμματα, τότε τη διαχείριση των παραχωρήσεων την αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες. Για εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων αρμόδιο είναι το ΥΠΑΑΤ.

Όπως έχει αναφέρει σε παλαιότερη ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «η πλήρης ενεργοποίηση του νόμου 4061/2012 δίνει τέλος σε ένα καθεστώς που μέχρι πρότινος ενίσχυε την αδιαφάνεια, κυρίως στην επιλογή των παραχωρησιούχων, ενώ παράλληλα βοηθά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να έχουν πρόσβαση σε φθηνή γη και στους ανέργους να κάνουν μία νέα αρχή ενισχύοντας την τοπική οικονομική ανάπτυξη».