Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020
x

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΙ

Οριακά τα χρονικά περιθώρια για να περιληφθούν οι υπό ίδρυση σχολές στο νέο μηχανογραφικό. Τι γίνεται με τους πρυτάνεις.

Προβληματισμός επικρατεί στις διοικήσεις των τεσσάρων ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Μακεδονίας τα οποία πρόκειται, μέσω της διαδικασίας συγχώνευσης να αποτελέσουν το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Αιτία του προβληματισμού είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας τηρεί σιγή ασυρμάτου ως προς την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για τη συγκρότηση του νέου Ιδρύματος που θα προκύψει από τη συνένωση του σημερινού Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα τρία ΤΕΙ της Μακεδονίας, του Αλεξάνδρειου της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Καβάλας.

Παρότι παρήλθε ένας μήνας από την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης το υπουργείο ακόμη δεν έχει αποστείλει προς τις πρυτανικές αρχές των τεσσάρων Ιδρυμάτων την τελική μορφή του νομοσχεδίου. Παράλληλα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη πότε το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα δεν έχει απασχολήσει καν τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή καθώς πρώτα θα πρέπει να περάσει από εκεί και στη συνέχεια να εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πριν να πάει στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση.

“Δεν έχουμε πάρει την τελική πρόταση του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης, ούτε γνωρίζουμε πότε θα πάει το νομοσχέδιο στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα”, αναφέρει στην Voria.gr ο πρύτανης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τζιώνας. Επισημαίνει ότι τα τέσσερα υπό συνένωση Ιδρύματα έχουν ομοφώνως καταλήξει στις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, τις οποίες υπέβαλαν εγκαίρως στο πλαίσιο της διαβούλευσης και πλέον αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως, οι πρυτάνεις των τεσσάρων Ιδρυμάτων είναι θορυβημένοι από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον αρκετά στενά και υπάρχει κίνδυνος οι νέες σχολές οι οποίες θα προκύψουν από τη συνένωση των τεσσάρων Ιδρυμάτων να μην προλάβουν να εισαχθούν στο μηχανογραφικό το οποίο συμπληρώνουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία εισαγωγής των νέων σχολών στο μηχανογραφικό για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου.

Οι πρυτάνεις των τεσσάρων ιδρυμάτων παρακολουθούν την πορεία εκπόνησης του τελικού νομοσχεδίου και εάν το θέμα καθυστερήσει και άλλο εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν επιστολή προς τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου με την οποία θα του ζητούν να επισπεύσει την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα του επισημαίνουν τους κινδύνους, σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν του Απριλίου, το νέο Ίδρυμα να μην καταφέρει να λειτουργήσει την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ