Skip to main content

Καθοδόν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι «εμπορικοί αστροναύτες»

Με στίχους του Καβάφη αποχαιρέτησε τους συγγενείς και φίλους του στη γη, ο ένας από τους τρεις «αστροναύτες», που πλήρωσαν 55 εκατ. δολάρια έκαστος

Τρεις πετυχημένοι επιχειρηματίες βρίσκονται καθοδόν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρόκειται για το Αμερικανό Λάρι Κόνορ που ασχολείται με την κτηματομεσιτική αγορά, τον Καναδό επιχειρηματία Μάρκ Πάθι και τον Ισραηλινό επιχειρηματία και πρώην πιλότο της πολεμικής αεροπορίας Ειτάν Στίμπε.

Το ταξίδι οργανώνει η εταιρεία Axiom Space το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί τελευταία σε διάφορα ενδιαφέροντα διαστημικά πρότζεκτ όπως τη συμμετοχή της στη κατασκευή ιδιωτικών διαστημικών σταθμών, αλλά και διαστημικών μονάδων που θα λειτουργούν ως κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο.

Οι τρεις επιχειρηματίες που συνοδεύονται στο ταξίδι από τον πρώην αστροναύτη της NASA Μάικλ Λόπεζ Αλεγκρία πλήρωσαν 55 εκατ. δολάρια ο καθένας εξ αυτών για να συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι. Όμως για πρώτη φορά οι τρεις επισκέπτες του ISS θα πάρουν μέρος σε έρευνες και πειράματα. Όπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιήσουν με τη βοήθεια του αστροναύτη που θα είναι μαζί τους 26 πειράματα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Ανάμεσα στα πειράματα θα είναι κάποια που αφορούν έρευνες για την καρδιά, για τα βλαστικά κύτταρα και ένα για μια τεχνολογία με την οποία τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται ένα διαστημόπλοιο θα αυτοσυναρμολογούνται.

«Οι άνθρωποι που θα συνοδέψω στο ταξίδι έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο και έχουν εργαστεί σκληρά για να προετοιμαστούν για αυτό το ταξίδι και σίγουρα δεν πρόκειται για ένα ταξίδι αναψυχής και διακοπών για αυτούς» είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των τριών επιχειρηματιών ο Μάικλ Λόπεζ Αλεγκρία.

Σύμφωνα με την Axiom οι τρεις επιχειρηματίες δεν είναι διαστημικοί τουρίστες αλλά ανήκουν σε μια νέα κατηγορία ταξιδιωτών του Διαστήματος που δημιουργείται τους «εμπορικούς αστροναύτες» όπως τους χαρακτηρίζει η εταιρεία στην οποία θα ανήκουν ιδιώτες που θα ταξιδεύουν στο Διάστημα όχι απλά για να βλέπουν την εντυπωσιακή θέα αλλά για να συμμετέχουν σε εργασίες ή έρευνες εκεί που θα βρίσκονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Εϊτάν Στίμπερ αποφάσισε να αποχαιρετήσει συγγενείς και φίλους στη Γη πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στο Διάστημα με στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη από την «Ιθάκη». Σε μήνυμα του ανέφερε ότι θέλει να μοιραστεί κάποιες λέξεις από το κορυφαίο έργο του Ελληνα ποιητή.

Πάντα στον νου σου να `χεις την Ιθάκη.
Το φτάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Πηγή: naftemporiki