Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
x

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Η ΑΓΚΥΡΑ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκαλεί ξανά με το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης, ισχυριζόμενος ότι στερούνται βασικά δικαιώματα.

Δεν σταματά την προκλητική της ρητορική απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο η Τουρκία, με το υπουργείο Εξωτερικών να τις κατηγορεί ότι έχουν «μαξιμαλιστικές αξιώσεις στην Αν. Μεσόγειο».

Η δήλωση του υπουργείου:

«Το έγγραφο, ιδιαίτερα το τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο αναφέρεται στη χώρα μας, φαίνεται πως υπαγορεύτηκε από δυο μέλη της Ε.Ε. που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας, αγνοώντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων σε αυτή τη θάλασσα και ως εκ τούτου δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο, το εθιμικό δίκαιο, ακόμη και το κεκτημένο της Ε.Ε. Φαίνεται να είναι αντιφατικό και αποκομμένο από την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι αυτό το έγγραφο θα κάνει την Ε.Ε. μέρος των προβλημάτων και όχι των λύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα την οδηγήσει στις σωστές στρατηγικές.»

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκαλεί ξανά με το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης, ισχυριζόμενος ότι στερούνται βασικά δικαιώματα.

Μάλιστα, καλεί την ισλαμική διάσκεψη να διεκδικήσει τα δικαιώματά τους.

«Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι, που κρατούν ζωντανό το κάλεσμα για προσευχή για τον Μωάμεθ, εδώ και 7 αιώνες στη Δυτική Θράκη  και στην Κύπρο για 5 αιώνες, στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα στον 21ο αιώνα! Πώς είναι  δίκαιο να μη διεκδικείτε τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Κύπρου ή της Δυτικής Θράκης μόνο και μόνο επειδή έχετε διαφορές με την Τουρκία;»
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ