Skip to main content

Βέλγιο: Κατηγορίες στη UBS για ξέπλυμα χρήματος και φορολογική απάτη

Η απαγγελία των κατηγοριών στο Βέλγιο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ερευνών από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές στις ελβετικές τράπεζες.

Βέλγος δικαστής απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της ελβετικής τράπεζας UBS για ξέπλυμα χρήματος και διακεκριμένη και οργανωμένη φορολογική απάτη, ανέφεραν σε σημερινή ανακοίνωση οι εισαγγελικές αρχές των Βρυξελλών.

«Υπάρχουν υπόνοιες ότι η ελβετική τράπεζα προσέγγισε άμεσα, και όχι μέσω της ελβετικής θυγατρικής της, Βέλγους πελάτες προκειμένου να τους πείσει να δημιουργήσουν ένα σύστημα με στόχο την φοροδιαφυγή», ανέφεραν σε ανακοίνωση οι εισαγγελείς των Βρυξελλών.

Η τράπεζα απάντησε υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή της πως «η UBS θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της έναντι αβάσιμων κατηγοριών».

Η απαγγελία των κατηγοριών στο Βέλγιο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ερευνών από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές στις ελβετικές τράπεζες, όπου οι αυστηροί κανόνες τραπεζικού απορρήτου τις έχουν καταστήσει παράδεισο για αφορολόγητες καταθέσεις.

Η Γαλλία ξεκίνησε επίσημη έρευνα σε βάρος της UBS το 2014, με τις δικαστικές αρχές να ζητούν από την τράπεζα να καταβάλει εγγύηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Οι Βέλγοι εισαγγελείς κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν την υπόθεση σε βάρος της UBS με τη συνεργασία των γαλλικών αρχών και την έρευνα εξεταστικής επιτροπής.