Skip to main content

Κατηγορούμενοι για υπόθεση Καρέλι: Δεν είμαστε βασανιστές ή δολοφόνοι

Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας Σερρών.

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίζεται η δίκη για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, μέσα στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης δικάζονται 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι για το αδίκημα της «διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, κατά συναυτουργία» και ο διευθυντής των φυλακών για «υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης  απολογήθηκαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι. «Εισήλθα στο "ψυγείο" (δωμάτιο κράτησης) όπου υπήρχε ένταση. Ο Καρέλι έλεγε "θα πάρω κι άλλους...". Δεν έγινε κάτι που να υπέπεσε στην αντίληψη μου περί βασανιστηρίων. Δεν είδε ούτε σύνεργα, ούτε σκοινιά. Απόπειρες για κάποια λακτίσματα υπήρχαν. Δεν είδα συνάδελφο να χτυπάει τον κρατούμενο. Είναι καλά παιδιά, δεν είμαστε βασανιστές», ανέφερε κατά την απολογία του ο πρώτος.

Συνεχίζοντας ο κατηγορούμενος αρχιφύλακας της φυλακής συμπλήρωσε ότι: «Εγώ του είπα "δεν ντρέπεσαι, έφαγες έναν οικογενειάρχη". Στα 28 χρόνια που βρίσκομαι στην υπηρεσία δεν έχω χτυπήσει ποτέ. Είμαι δημοκρατικών αντιλήψεων, απεχθάνομαι τη βία και στη ζωή μου και στην υπηρεσία. Είδα τον κρατούμενο σε καλή κατάσταση, δεν υπήρχε κάτι που να προδίδει ότι θα επέλθει ο θάνατος του». Τέλος επισήμανε με νόημα «κρατούσαμε χειροβομβίδα με ανοιχτή περόνη και μας έσκασε στα χέρια».

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Μείναμε στο κατάστημα για συνδρομή. Όταν ήρθε ο Καρέλι, κατέβηκαν δύο συνάδελφοι  και τον παρέλαβαν. Δεν είδα αίματα, είδα όμως πληγές. Είδα σημάδια με μελανιες. Έφυγα μαζί με αρχιφύλακα και πήγα στο δωμάτιο μου. Δεν ενημερώθηκα ποτέ  από τους αστυνομικούς των Εσωτερικών Υποθέσεων ότι θα πήγαινα  κατηγορούμενος σε ανακρίτρια με δικογραφία. Δέχτηκα λεκτικές απειλές κατά την κράτηση μου».

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις απολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων.