Skip to main content

Κατώτατος μισθός: Το σενάριο αύξησης που είναι στο τραπέζι

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν τον κατώτατο μισθό να παραμένει αμετάβλητος στα 650 ευρώ, ωστόσο, το σενάριο αλλάζει τα τελευταία 24ωρα.

Τα επίπεδα του κατώτατου μισθού θα εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο - Η ατζέντα των θεμάτων

Παρόλο που οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν τον κατώτατο μισθό να παραμένει αμετάβλητος στα 650 ευρώ, τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο για μικρή αύξησή του και συγκεκριμένα της τάξης του 2%. Οπότε και θα διαμορφωθεί στα 663 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το υπουργικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης με προεδρεύων τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 11:00 το πρωί.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως έχει επισημάνει ο κ. Χατζηδάκης, στην εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, σταθμίζει τρεις παράγοντες:

•Τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία.

•Τις αντοχές της οικονομίας, που εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την πανδημία και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες, οι οποίες και δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα. Ύστερα από ύφεση 8,2% το 2020 η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος- αν και οι ρυθμοί της θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 4,2%.

Όσον αφορά στις προτάσεις των κοινωνικών φορέων, η ΓΣΕΕ υποστηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15,4% ώστε να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 751 ευρώ, ενώ οι εργοδότες προτείνουν τη διατήρησή του στα σημερινά επίπεδα ή την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών κρατήσεων.

Το ΚΕΠΕ, στο πόρισμα που κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνει «εφόσον αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία και αυτή καταγράψει συστηματικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κατώτατου μισθού. Την τρέχουσα περίοδο με την έντονη αβεβαιότητα που υφίσταται, ενώ η οικονομία ακόμα έχει περιορισμούς στη λειτουργία της και τα μέτρα στήριξης συνεχίζουν να υφίστανται, θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο να υπάρξει κάποια επιπλέον διαταραχή στην αγορά εργασίας».

Πηγή: moneyreview.gr