Skip to main content

Κατρίνης: Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στην εποχή των κοριών

Εκτός από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ενημερώθηκε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Για το ΠΑΣΟΚ, για τη δημοκρατική παράταξη που έχει πέσει θύμα παρόμοιων πρακτικών, την περίοδο 1989-1993, το ζήτημα δεν κλείνει εδώ. Ακόμα και αν το ελπίζουν κάποιοι. Αντίθετα, μόλις ανοίγει», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, που παρενέβη στη συζήτηση στην Ολομέλεια, για τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του.

Ο κ. Κατρίνης είπε ότι εκτός από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενημερώθηκε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αρμόδιος επίτροπος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Πήγασος και του σχετικού κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης.

«Η καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν συνδέεται μόνο με τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών αλλά συνιστά ζήτημα δημοκρατίας και της ίδιας της ομαλής λειτουργίας της», ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης και προσέθεσε ότι «το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, γιατί κάποιοι φαίνεται πως θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή των κοριών, παρακολουθώντας το κινητό τηλέφωνο του αρχηγού του τρίτου τη τάξει κοινοβουλευτικού κόμματος».

Ενδεχομένως, να μην είναι αυτή η μοναδική περίπτωση παρακολούθησης, είπε ο κ. Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι έχει προηγηθεί και καταγγελία δημοσιογράφου, για άλλη υπόθεση, και μάλιστα είχε κατατεθεί και ερώτηση από τον αρμόδιο τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Καμίνη, χωρίς να έχει υπάρξει απάντηση.

«Η καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Προέκυψε από έλεγχο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο ασφάλειας και συνοδεύεται από έκθεση υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η επικεφαλής της ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, ήδη εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη», είπε ο κ. Κατρίνης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε λάβει γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, το οποίο τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος, σύμφωνα με την έκθεση του Citizens lab, του πανεπιστημίου του Τορόντο, χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάσταση του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator, στο κινητό στόχο. Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας και το μήνυμα ήταν παραπλανητικό για να ωθήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πατήσει το συγκεκριμένο σύνδεσμο».

Είναι δεδομένο ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει παρακολούθηση και με άλλα ή παρεμφερή συστήματα τα οποία δεν αφήνουν ανάλογα ίχνη, είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που υπογράμμισε ότι «είναι ζήτημα δημοκρατίας για τη χώρα, η διερεύνηση εις βάθος, αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης και οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το Μέγαρο Μαξίμου, που έθεσε από τον Ιούλιο του 2019 την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. «Έχει αγοράσει η ΕΥΠ το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης; Γιατί σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο από ερευνητές στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η Threat Analysis Group διαπίστωσε ότι οι κρατικοί φορείς που αγόρασαν το λογισμικό Predator που στοχεύει χρήστες κινητών τηλεφώνων Android βρίσκονταν στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία. Ισχύει αυτό; Αγόρασε η ΕΥΠ το συγκεκριμένο λογισμικό τα τρία τελευταία χρόνια; Θα απαντήσει κανείς από την κυβέρνηση;», υπογράμμισε τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Δεν θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή των κοριών. Αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα θέμα που αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις, η Δικαιοσύνη να προχωρήσει στην έρευνα και η Βουλή να αναλάβει και αυτή τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Για το ΠΑΣΟΚ είναι ζήτημα Δημοκρατίας, ζήτημα εφαρμογής των κανόνων του Κράτους Δικαίου. Και δεν θα κάνουμε εκπτώσεις», επισήμανε κλείνοντας την ομιλία του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.