Skip to main content

Κατρούγκαλος:Ευχαριστημένος με τα Σκόπια για την εφαρμογή της Συνθήκης

Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, είπε ο Κατρούγκαλος.

«Γενικά ευχαριστημένος» για την πρόοδο εφαρμογής από τα Σκόπια της Συνθήκης των Πρεσπών δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι και οι όποιες παρεκκλίσεις σημειώνονται διορθώνονται αμέσως μόλις το επισημαίνουμε στην άλλη πλευρά.

Κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας που πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., που οργάνωσε με τον Ρουμάνο ομόλογό του και προεδρεύοντα του συμβουλίου Τεοντόρ Μελεσκάνου, με προσκεκλημένο τον Νικολά Ντιμιτρόφ, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Βόρεια Μακεδονία στην εφαρμογή της Συμφωνίας, αλλά και των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της.

Στην πρόσκληση για το πρόγευμα εργασίας ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 20 υπουργοί της Ε.Ε., που υπογράμμισαν τη συμβολή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην περιφερειακή σταθερότητα χαρακτηρίζοντάς την «πρότυπο επίλυσης διαφορών και υπόδειγμα του ευρωπαϊκού πνεύματος σε ό,τι τη αφορά τη συνεργασία και την επίτευξη συγκλίσεων».

«Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που κρίνεται ανάλογα με την πρόοδο που κάθε χώρα πραγματοποιεί. Η Βόρεια Μακεδονία έχει δείξει ότι θέλει να είναι ανοιχτή στις ευρωπαϊκές προοπτικές - και δείχνοντας πολιτικό θάρρος, προωθώντας και τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το βασικό μήνυμα της Ελλάδας είναι ότι «όταν μια χώρα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο και να της ανοίξουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο» πρόσθεσε.