Skip to main content

Κατρούγκαλος: Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ

Ο νόμος δεν είχε μόνο να φροντίσει για το μέλλον, είχε να αντιμετωπίσει και περιπτώσεις στο παρελθόν πολλαπλών εισφορών, είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Για αντεστραμμένη πραγματικότητα έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στις περιπτώσεις ασφαλισμένων, για τους οποίους προκύπτουν συντάξεις έως και 24.000 ευρώ μηνιαίως.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ. Ο ίδιος ο ασφαλιστικός νόμος -ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου- ακριβώς επειδή προβλέπει ανώτατο όριο εισφορών και συνδέει τις εισφορές με τις συντάξεις, προκύπτει από τον νόμο αυτό ένα πλαφόν ανώτατης σύνταξης γύρω στις 3.000 ευρώ», επισήμανε ο πρώην υπουργός και διευκρίνισε: «Ο νόμος, όμως, δεν είχε μόνο να φροντίσει για το μέλλον, είχε να αντιμετωπίσει και περιπτώσεις στο παρελθόν πολλαπλών εισφορών, σε πολλά ταμεία».

«Θυμίζω ότι στο παρελθόν δεν έπαιρνε ο κόσμος μία σύνταξη, όπως θα παίρνει στο εξής. Ή έπαιρνε πολλές φορές και πολλές συντάξεις, αν ήταν για παράδειγμα και δικηγόρος και δημοσιογράφος και έδινε εισφορές σε δύο ταμεία. Είχαμε φτάσει στο παρελθόν να υπάρχουν συνταξιούχοι που έπαιρναν μέχρι και δέκα συντάξεις. Επειδή δε θέλαμε να είμαστε άδικοι, λοιπόν, για αυτές τις περιπτώσεις του παρελθόντος προβλέφθηκε μεταβατικά το εξής: Ότι όποιος πλήρωνε μεγαλύτερες εισφορές, από αυτές που προβλέπει ο νόμος, να παίρνει και μεγαλύτερη σύνταξη. Είπαμε ότι για κάθε 1% παραπάνω εισφορά που έδινε, να προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξής του κατά 0,75% της μονάδας. Έχω ακούσει τον ισχυρισμό ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπήκε ανώτατο όριο και μπορεί να είχαμε υψηλές συντάξεις», εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κατέληξε: «Θυμίζω ότι ακριβώς επειδή στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα των ανθρώπων αυτών με τις πολλαπλές εισφορές να αθροίζουν συντάξεις, δεν υπήρχε για αυτούς κανένα πλαφόν, γιατί υπήρχε μεν ατομικό όριο στις ατομικές συντάξεις, όχι όμως στο άθροισμα των συντάξεων».