Skip to main content

Κατρούγκαλος: Εκτός αστάθειας η Βόρεια Μακεδονία λόγω Πρεσπών

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη σταθερότητα στην περιοχή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Πάντοτε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση με το δύσκολο γείτονα που έχουμε, αλλά χωρίς φόβο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτιμώντας ότι η Τουρκία «δεν επιδιώκει αυτή τη στιγμή θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο».

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ "Real" ο κ. Κατρουγκαλος εξήγησε ότι από ελληνικής πλευράς πραγματοποιείται «κάθε αναγκαία διπλωματική ενέργεια, ούτως ώστε το μήνυμα να είναι σαφές προς την άλλη πλευρά ούτε να διανοηθεί κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με το άρθρο του κ. Σημίτη περί νέων Ιμίων, ανέδειξε ως σημαντική διαφορά, σήμερα σε σχέση με την περίοδο εκείνη, αφενός το ιδιαίτερα αναβαθμισμένο διπλωματικό κύρος της χώρας μας και αφετέρου την ιδιαίτερη απομόνωση της Τουρκίας, που αντανακλάται στις σχετικές αποφάσεις και δηλώσεις ΕΕ και ΗΠΑ.

Μιλώντας επ΄ αυτού σε άλλη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, επισήμανε πως «κάθε τι που κάνει η Τουρκία στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Κύπρο καταγγέλλεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις ΗΠΑ ως παράνομη και προκλητική ενέργεια. Αυτό αποκλείει να γκριζάρει αυτές τις επιλογές». «Όταν αποδοκιμάζεται αυτή η τακτική σου, είναι προφανές ότι δεν δημιουργείς τετελεσμένα γεγονότα, αντίθετα εντείνεις την απομόνωσή σου» προσέθεσε.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «έχουμε εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη διεθνή στήριξη από ποτέ, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως, όχι απλώς ανάγκη -ποτέ δεν υπάρχει ανάγκη να υποχωρήσεις στα εθνικά σου δίκαια- αλλά ούτε καν τέτοια πιθανότητα».

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «πάντα ήταν και παραμένουν σε άριστο επίπεδο», με «απόλυτη συναντίληψη και κοινή χάραξη στρατηγικής», ενώ ανέδειξε τη σημασία των τριμερών συνεργασιών: «Οι τριμερείς μας συνεργασίες και ειδικότερα, η τριμερής με Κύπρο και Ισραήλ, με την υποστήριξη και των ΗΠΑ, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως παράγοντας και εξαγωγέας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε εξασφαλίσει και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης στα επικείμενα Συμβούλια και των υπουργών Εξωτερικών και των αρχηγών, ό,τι χρειάζεται απέναντι στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας».

Επίσης, μιλώντας στην τηλεόραση του "Star" τόνισε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών επισημαίνοντας ότι με αυτή «βγάλαμε από την εξίσωση της αστάθειας τη Βόρεια Μακεδονία» και σημειώνοντας ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη σταθερότητα στην περιοχή και για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Εκλογές: Να γίνει προγραμματικός διάλογος, και ο κόσμος να επιλέξει

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, σχετικά με την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «είναι ευθύνη μας να μπορέσουμε να αναδείξουμε τις προγραμματικές μας διαφορές, αλλά και τις διαφορές ουσίας και ήθους», εκφράζοντας την ελπίδα «να γίνει προγραμματικός διάλογος, ν΄ αναδειχθούν οι θέσεις της άλλης πλευράς και οι δικές μας- και ο κόσμος να επιλέξει».

Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη είπε ότι «η βασική μας μέριμνα, που ήταν να προστατεύσουμε το κοινωνικό κράτος, ήταν υπέρ και της μεσαίας τάξης». Παραδέχτηκε ότι ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης, με εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ, «πιέστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας», παραθέτοντας επιχειρήματα για το γιατί «πρέπει και αυτοί να καταλάβουν τις κυβερνητικές μας επιλογές».

«Το πρώτο είναι ότι το 85% της φορολογικής επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης δεν έγινε επί των ημερών μας, έγινε επί των δύο προηγούμενων μνημονίων. Είναι αλήθεια ότι αυτό το 15% που απέμεινε, για πολλούς ήταν μια σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ή, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες, το καλάμι που έσπασε τη ραχοκοκαλιά τής καμήλας, που ήταν φορτωμένη. Τα χρόνια της κρίσης, όμως, δεν είχαμε άλλη επιλογή να μοιράσουμε τα βάρη, αν θέλαμε, όπως και ήταν ο σκοπός μας, να προστατεύσουμε τους εντελώς αδύναμους. Είχαμε, όμως, πει από τότε, το είχα πει κι εγώ στη Βουλή, ότι όταν η ανεργία θα μειωθεί, όταν η οικονομία θα ξαναπάρει θετικούς αριθμούς -και τώρα για πρώτη φορά μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, έχουμε επί 9 συνεχόμενα τρίμηνα, αύξηση στην οικονομία- τότε θα ερχόταν η ώρα να ελαφρύνουμε και τα βάρη της μεσαίας τάξης. Και από τον Αύγουστο του ΄18, που έχουμε φύγει πια από τα μνημόνια, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Επομένως, δεν ήταν λάθος αυτό που κάναμε. Δε μπορούσε να γίνει διαφορετικά ενόψει των αντικειμενικών συνθηκών. Και τώρα το διορθώνουμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπό το πρίσμα αυτό έθεσε κάποια ερωτήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν κάθε πολίτη: «Ο ΕΝΦΙΑ ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία ή από το ΣΥΡΙΖΑ; Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τα φτωχότερα στρώματα, κατά 10% μεσοσταθμικά άρα για τη μεσαία τάξη, τον τελευταίο χρόνο; Και κυρίως, είναι προς όφελος της μεσαίας τάξης, να υπάρχει κοινωνικό κράτος;» Για να συμπληρώσει: «Γιατί, αν εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για κάθε 5 αποχωρήσεις να υπάρχει 1 πρόσληψη, ακόμα λιγότερες νοσοκόμες θα έχουν τα νοσοκομεία μας και ακόμα λιγότερους δασκάλους θα έχουν τα σχολεία μας. Και αυτοί που πρόκειται να πληγούν από αυτή την επιδείνωση των υπηρεσιών φροντίδων προς το μέσο άνθρωπο, δεν είναι μόνο η εργατική τάξη, και η μεσαία είναι».

Εξέφρασε δε την άποψη ότι όσοι από το μεγάλο ποσοστό αποχής -«που κυρίως τροφοδοτήθηκε από ανθρώπους που περίμεναν περισσότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ»- απογοητεύθηκαν και δεν πήγαν να ψηφίσουν, τώρα θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και θα επιστρέψουν. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε την ελπίδα «να γίνει προγραμματικός διάλογος, ν' αναδειχθούν οι θέσεις της άλλης πλευράς και οι δικές μας. Και ο κόσμος να επιλέξει».