Skip to main content

Κατρούγκαλος: Έχουμε λάβει μέτρα για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο

Ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι η κυβέρνηση ενέπλεξε την ΕΕ στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας με την απειλή κυρώσεων.

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, μόνο αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, όχι αυτά που θέλει να επιβάλει με τη δύναμή της» τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όσον αφορά την προοπτική συνδιαχείρισης με την Άγκυρα στο Αιγαίο, αποσαφήνισε ότι αυτό θα γίνει μόνο εφόσον έχουν ξεκαθαριστεί οι Οικονομικές Ζώνες. Εμείς, εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, επιδιώκουμε να οριοθετήσουμε και την ΑΟΖ μας και την υφαλοκρήπιδα, το ίδιο επιδιώκει πάντοτε και η Κύπρος που κάλεσε ξανά σε διάλογο την Τουρκία. Επιδιώκουμε να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας και την υφαλοκρήπιδα με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και το δίκαιο της θάλασσας» σημείωσε στο Οnetv.

Σε ερώτηση που του έγινε για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, αναγνώρισε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ωστόσο η Ελλάδα έχει προστατευθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λαμβάνοντας μέτρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι η κυβέρνηση ενέπλεξε την ΕΕ στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας με την απειλή κυρώσεων.

«Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες, ενώ και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική. Κανείς δεν διανοείται να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση αλλά χωρίς φόβο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως σκοπός της Τουρκίας δεν είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, γιατί ξέρει ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό γενικά, και πολύ περισσότερο τώρα που η οικονομία της είναι ευάλωτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως η χώρα μας κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την ένταση στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Αγκυρα.