Skip to main content

Κατρούγκαλος: Η συμφωνία με την πΓΔΜ θα ολοκληρωθεί

Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ και της Αλβανίας, τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ – Επί τάπητος action plan για οικονομική συνεργασία

Την πεποίθησή του ότι η συνταγματική αναθεώρηση της πΓΔΜ θα γίνει στο γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως αυτή θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της 4ης υπουργικής συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία της πΓΔΜ και παρακολουθούμε τον τρόπο που εφαρμόζεται το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών στα κείμενα της  Συνταγματικής Αναθεώρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Σε ό, τι αφορά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά τη δολοφονία Κατσίφα και τις ανησυχίες που υπάρχουν στην ελληνική μειονότητα  για όξυνση της έντασης, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας  είναι ο βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στις διμερείς συζητήσεις. Θα εξακολουθήσουμε να θέτουμε ψηλά αυτό το θέμα και περιμένουμε να δούμε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε στην αλβανική Βουλή για τις μειονότητες, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι επαναβεβαιώθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας οι προσπάθειες για την ένταξη των άλλων δύο χωρών της πΓΔΜ και της Αλβανίας στην Ε.Ε. με τον αυτονόητο σεβασμό όπως υπογράμμισε των αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επίσης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για να προωθηθεί η οικονομική συνεργασία μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών και η ανά εξάμηνο σύνοδοι των υπουργών για την εμβάθυνση της. «Η Θεσσαλονίκη καθίσταται κατά αυτό τον τρόπο κέντρο άσκησης  της διπλωματίας για όλα τα Βαλκάνια», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, τόνισε πως συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία ενός action plan στην οικονομική συνεργασία των τεσσάρων χωρών για ζητήματα όπως η συνεργασία των οργανισμών προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών, η διασύνδεση των εμπορικών μητρώων των χωρών, η διαμόρφωση κοινών κανόνων προστασίας των καταναλωτών, η συνεργασία των κεντρικών αγορών και η συνεργασία σε επίπεδο ελέγχου των αγορών των χωρών.