Skip to main content

Κατρούγκαλος: Συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με Τουρκία

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, στον οποίο εξέφρασε την καταδίκη της Ελλάδας για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την καταδίκη της Ελλάδας με τον πιο απόλυτο τρόπο για τις μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το βράδυ στο Ελσίνκι, ζητώντας του να σταματήσουν.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφο μετά το πέρας της συνάντησης συζητήθηκε παράλληλα η «ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, να διακοπούν και εκεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Εκεί, σε αυτό το πεδίο, όπως είχαν συμφωνήσει και οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση συζητήσεων μεταξύ κλιμακίων στρατιωτικών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και επιβεβαιώσαμε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν ξανά τα κλιμάκια αυτά τα οποία θα έχουν συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα».

«Επομένως» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών «προφανώς δεν ήταν μια συνάντηση που επεδίωκε να βρεθεί μόνιμη λύση. Επαναλήφθηκαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών και όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο για να μην προκύψει ατύχημα, κάτι που καμιά από τις δύο πλευρές δε θα θέλει».