Skip to main content

Κατρούγκαλος: Συζητήθηκαν μέτρα ελάφρυνσης για επαγγελματίες

Οι θεσμοί «φαίνεται ότι θα έρθουν Τετάρτη βράδυ», τόνισε ο υπουργός Εργασίας - Αισιοδοξεί πως θα αποδεχθούν το σχέδιο για το Ασφαλιστικό

«Όχι μόνο θα έχουμε τελειώσει με το Ασφαλιστικό μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά θα έχουν μπει οι βάσεις για την πρώτη αξιολόγηση, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι οι θεσμοί «φαίνεται ότι θα έρθουν Τετάρτη βράδυ».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης να μην είναι οι οικονομικά πιο αδύνατοι αυτοί θα τραβάνε το βάρος.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη διαμαρτυρία των δικηγόρων με τις γραβάτες ανέφερε ότι «γραβάτα στο δικαστήριο φοράνε όλοι, και αυτοί με τα μπλοκάκια και όσοι βάζουν Armani και εισπράττουν 80.000 και 100.000 ευρώ. Στη συζήτηση έγινε αποδεκτό να πληρώνουν όλοι αναλογικά», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων.

«Με την πρότασή μας όποιοι δηλώνουν εισόδημα λιγότερα από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και ως προς τις εισφορές αλλά και τις μελλοντικές συντάξεις» ανέφερε.

Ειδικότερα για τους νέους επιστήμονες είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν μέτρα για την προστασία τους και αναφέρθηκε στην πρόταση του Πρωθυπουργού να μην υπολογίζεται σαν βάση ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη αλλά το 80%. Για τις εισφορές τα πρώτα δύο χρόνια της πενταετίας να είναι στο 14% και τα τρία τελευταία στο 17%.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θέλει να πάρει μέτρα ώστε να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση για όσους έχουν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Όπως είπε, αυτό θα το αναλάβει επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός πρότεινε να μην πληρώνουν εισφορές όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

«Έχουμε στείλει πλήρη ποσοτικοποίηση των δεδομένων έως 2019 όπως είναι υποχρέωσή μας» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος και διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογημένα, ωστόσο, αποτελούν θέμα της διαπραγμάτευσης.

«Είμαστε σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και σε μία διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο ξέρουμε ότι θα είναι σκληρή» σχολίασε.

Από τη διαπραγμάτευση εξαρτάται, όπως ανέφερε, και η κατάθεση του νομοσχεδίου, ενώ επιδίωξη παραμένει αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, εκτίμησε ότι οι θεσμοί θα έρθουν στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης. «Μέσα στο Φεβρουάριο ελπίζουμε όχι μόνο θα έχουμε τελειώσει με το ασφαλιστικό αλλά θα έχουν μπει οι βάσεις για την πρώτη αξιολόγηση» σημείωσε.