Skip to main content

Κατρούγκαλος: Στην κρίση της Βενεζουέλας συντασσόμαστε με την ΕΕ

Στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της ΑΕ της ΕΕ Φ. Μογκερίνι τις οποίες συνδιαμόρφωσε, είπε ο υπουργός.

Την πάγια θέση της κυβέρνησης, απέναντι στην κρίση της Βενεζουέλας, η οποία, όπως λέει, συντάσσεται με τη θέση της Ευρώπης, επαναλαμβάνει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριαμό ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, από το Κατάρ όπου βρίσκεται σήμερα στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε χώρες του Κόλπου.

«Στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της ΑΕ της ΕΕ Φ. Μογκερίνι τις οποίες συνδιαμόρφωσε. Και σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε ποιά πολιτική δύναμη είναι δημοκρατική αλλά και πραγματικά ευρωπαϊκή. Με την Ευρώπη των πολλών, των λαών και των αξιών» γράφει ο υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι «δηλώσεις στελεχών της ΝΔ φαίνεται να ευνοούν στρατιωτική "λύση" στη Βενεζουέλα», τονίζοντας ότι «οι Έλληνες ξέρουμε δυστυχώς από παρόμοιες "λύσεις". Και πρόσθεσε: «Χθες η δημοκρατική Ευρώπη τοποθετήθηκε με σαφήνεια κι ευθύνη. Ζήτησε ξανά λύση μόνο με ειρηνικά, δημοκρατικά μέσα, εκλογές, να αποφευχθεί η αιματοχυσία».

Νωρίτερα σήμερα προηγήθηκε και σχετική τοποθέτηση του Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, ενώ χθες η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος της ΕΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα είχε προβεί στην παρακάτω δήλωση:

«Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τα τελευταία γεγονότα στη Βενεζουέλα. Επαναλαμβάνουμε ότι μπορεί να υπάρξει μόνο ένας πολιτικός, ειρηνικός και δημοκρατικός τρόπος για τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κάθε μορφή βίας και ζητεί την απόλυτη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και η κλιμάκωση των εντάσεων».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά με τον λαό της Βενεζουέλας και τις νόμιμες δημοκρατικές της φιλοδοξίες. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας».