Skip to main content

Κατσέλη: Ανάσα σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επαγγελματίες

Το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας.
Το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων δίνει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά, επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα τη μερική ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, προάγει τον υπεύθυνο δανεισμό και εξασφαλίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση, σημείωσε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Όπως τόνισε η υπουργός, το σχέδιο νόμου καλύπτει τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους και δεν αφορά εμπόρους που υπάγονται στη διαδικασία πτωχευτικού δικαίου, ενώ η διαβούλευσή του περιλαμβάνει σχόλια 1.200 πολιτών.

Το σxέδιο νόμου προβλέπει την πληρωμή μηνιαίας δόσης για 4 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι, με την προϋπόθεση να εξοφληθεί τουλάχιστον το 10% της οφειλής. Απαλλαγή θα δίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (χρόνια ανεργία, ανεπαρκή εισοδήματα).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η τακτοποίηση των οφειλών θα γίνεται είτε με προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, είτε με δικαστικό συμβιβασμό, είτε με δικαστική ρύθμιση.

Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι η καθυστέρηση αποπληρωμής δανείων άνω των 90 ημερών  ανέρχεται σε 54% για τα στεγαστικά και σε 70% για τα καταναλωτικά, ενώ αναμένεται τα ποσοστά να αυξηθούν μέχρι και το τέλος του έτους.