Skip to main content

Κατσέλη: Να ενισχυθεί ο θεσμός των ΣΔΙΤ

Την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα των κινήσεων της κυβέρνησης για ενίσχυση της ρευστότητας θα φανούν σταδιακά τον Ιούνιο του 2010 διατύπωσε η υπουργός κατά την εγκατάσταση του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ.
Τη σπουδαιότητα των ΣΔΙΤ, τη θέληση να αναπτυχθεί περισσότερο ο θεσμός τους και να εντοπιστούν τα προβλήματα στην υλοποίηση και στη χρηματοδότηση των έργων τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, κατά την εγκατάσταση του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ, κ. Νίκου Μαντζούφα.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τον θεσμό, να εντοπίσουμε προβλήματα στην υλοποίησή του και στη χρηματοδότηση των έργων, προβλήματα που είχαν να κάνουν και με την ωριμότητα των έργων και με το ζήτημα της χαμηλής απορροφητικότητας μέχρι τώρα. Ελπίζουμε ότι ο νέος ειδικός γραμματέας θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και ο θεσμός αυτός θα επεκταθεί και θα γίνει ένας θεσμός χρήσιμος για την παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου», υπογράμμισε η κα Κατσέλη.

Ερωτηθείσα για τη ρευστότητα της αγοράς και τη χρηματοδότηση η κα Κατσέλη επεσήμανε ότι η πιστωτική ασφυξία συνεχίζεται. «Όπως ξέρετε ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έπεσε ακόμη περισσότερο στο 4%. Είναι μια μεγάλη πρόκληση τόσο μέσω των σχεδίων νόμων, τα οποία κατατίθενται στη Βουλή την επόμενη βδομάδα για τη ρευστότητα στην αγορά και για την υπερχρέωση των νοικοκυριών, όσο και μέσα από τη μεγάλη ένεση που θα δώσουμε με την αύξηση των επενδυτικών προγραμμάτων, μιας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ενέσεις με σκοπό την αναθέρμανση της οικονομίας, εν μέσω κρίσης. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Τα αποτελέσματα θα φανούν σταδιακά, γύρω στον Μάιο με Ιούνιο. Πρέπει η αγορά πραγματικά να αρχίσει να κινείται και σ’ αυτό αποβλέπουμε».

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο τραπεζικό σύστημα τονίζοντας ότι έχουν μια καλή συνεργασία. «Είμαι σίγουρη ότι κι εκείνοι συναισθάνονται το βάρος, αυτή τη στιγμή, της ευθύνης για την ανάταξη της οικονομίας και την παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου», κατέληξε.