Skip to main content

Κατσέλη: Στήριξη των επιχειρήσεων για επανώθηση της οικονομίας

Την ανάγκη «επανεκκίνησης» και «επανώθησης» της ελληνικής οικονομίας τόνισε σε σημερινή της ομιλία η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη.
Την ανάγκη «επανεκκίνησης» και «επανώθησης» της ελληνικής οικονομίας και της δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, με την υποστήριξη των εξαγωγών τους και του διεθνούς προσανατολισμού τους, τόνισε σε σημερινή της ομιλία η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση σε πλέγμα δράσεων, ώστε εν μέσω κρίσης η χώρα μας να καταστεί τόπος προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία της στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μιλώντας στο συμπόσιο του Κέντρου Διεθνών Επιχειρήσεων και Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Cambridge, η κ. Κατσέλη πρόσθεσε: «Βλέπουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις ως όργανα της τεχνολογίας και της μεταφοράς πείρας και ως πράκτορες της δημιουργίας υποδομής στους τομείς όπου έχουμε καταδείξει το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η θαλάσσια μεταφορά, η οικοδόμηση, ο τουρισμός κ.λπ. και σκοπεύουμε να εργαστούμε περαιτέρω σε αυτήν την κατεύθυνση»

«Τα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, σε περίοδο κρίσης μάλιστα, είναι να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία, να υπάρξει ενθάρρυνση επενδύσεων στην περιοχή και καμία εκροή, αλλά υποστήριξη και αύξηση της αναπτυξιακής ενίσχυσης στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο οι σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

- Για την προσέλκυση επενδύσεων θα απλοποιηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία επιχείρησης, και για να επιτευχθεί αυτό υπάρχει ήδη ατζέντα συζήτησης με τα επιμελητήρια.

- Να εξασφαλίσει ένα σταθερό θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο για τουλάχιστον μια τρίχρονη περίοδο.

- Να διοχετευτούν οι δημόσιες δαπάνες προς τις επενδύσεις και να ενεργοποιηθούν τα κοινοτικά κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να αναδομηθεί η παραγωγική βάση της Ελλάδας, που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα δημόσια κεφάλαια με την πρόσθετη εστίαση στην «πράσινη ανάπτυξη».

- Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες εξωτερικού εμπορίου και να εξασφαλίσουν πολιτική συνοχή μεταξύ των δραστηριοτήτων τους. Η ελληνική οργάνωση εξωτερικού εμπορίου, η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων και οι φορείς προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ανεκτίμητα εργαλεία προς την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και ανοικτότερης ελληνικής οικονομίας.

- Να δοθεί έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας στον τομέα των υπηρεσιών και στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού.