Skip to main content

Κατσέλη: «Στόχος η εξυγίανση του συνόλου της αγοράς φαρμάκου»

Τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ότι θα ασχοληθεί με την εξυγίανση του συνόλου της αγοράς φαρμάκου, επανέλαβε η Λ. Κατσέλη. Πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακ
Tη δέσμευση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ότι δεν θα ασχοληθεί μόνο με τις τιμές αλλά με την εξυγίανση του συνόλου της αγοράς φαρμάκου, επανέλαβε η υπουργός κυρία Λ. Κατσέλη στους εκπροσώπους των Ελλήνων παραγωγών αντιγράφων φαρμάκων.

Η κυρία Κατσέλη είχε συνάντηση σήμερα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της κ. Θόδωρος Κωλέτης δήλωσε ότι στη συνάντηση αναπτύχθηκαν τρία ζητήματα.

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων, η ενίσχυση της φαρμακευτικής εγχώριας παραγωγής, και το θέμα της ανατιμολόγησης του συνόλου των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά και η έκδοση του νέου δελτίου που αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως είπε ο κ. Κωλέτης, η υπουργός ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου πέρα από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει εκτιναχθεί είναι και το να δοθούν κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου και ότι μελετώνται τα μοντέλα για τη διαφορά της τιμής που θα έχουν σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα τα αντίγραφα. Σήμερα η τιμή των αντιγράφων είναι στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων.

Οι Έλληνες παραγωγοί αντιγράφων φαρμάκων, όπως είπε ο κ. Κωλέτης, συμμετέχουν σε ποσοστό 13% στη συνολική αγορά αντιγράφων φαρμάκων στη χώρα μας.

Η Ένωση ζήτησε από την υπουργό να υπάρχει σταθερό περιβάλλον για την αγορά φαρμάκου και οι αλλαγές να διαμορφωθούν σε βάθος 2-3 ετών, ενώ πρότεινε να υπάρξει μία μείωση σε όλα τα φάρμακα 2-3% άμεσα, προκειμένου να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο και γενικότερα το θέμα της ανατιμολόγησης και τα κριτήρια -βάσει των οποίον θα γίνει- θα μελετηθεί συνολικότερα σε βάθος χρόνου.