Skip to main content

Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Απομένουν 120 στρέμματα να εκκαθαριστούν από βλήματα

Όσες περιοχές έχουν ήδη ελεγχθεί και εκκαθαριστεί αποδίδονται σταδιακά στους ιδιοκτήτες τους, ώστε να προχωρήσουν κανονικά οι αγροτικές εργασίες

Μια εβδομάδα συμπληρώνεται, σήμερα, από την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους Αντόνοφ και η τοπική κοινωνία του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου παραμένει ακόμα σοκαρισμένη και προσπαθεί να ξαναβρεί τους καθημερινούς ρυθμούς της.

Σε αυτό επικεντρώνονται πλέον οι προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτιστικής Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Σταύρος Κιβράκης, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, τόνισαν σε δηλώσεις τους ότι καταβάλλεται συλλογική προσπάθεια, ώστε η περιοχή των Αντιφιλίππων και του Παλαιοχωρίου να επιστρέψουν στην προ του αεροπορικού δυστυχήματος κατάσταση.

Για να επιτευχθεί το τελευταίο, εκείνο που απαιτείται είναι να συνεχιστούν οι γρήγοροι ρυθμοί εργασίας του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηρών (ΤΕΝΞ). Οι συνολικά 56 πυροτεχνουργοί που εργάζονται για τον σκοπό αυτό, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, βασικό στόχο έχουν την πλήρη εκκαθάριση της περιοχής όπου κατέπεσε το Αντόνοφ και τη συγκέντρωση όλων των πυρομαχικών.

Μέχρι στιγμής, οι οχτώ ομάδες του ΤΕΝΞ έχουν εκκαθαρίσει ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής έκτασης και απομένουν άλλα περίπου 120 στρέμματα, τα οποία θα παραμείνουν αποκλεισμένα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης και συγκέντρωσης των πυρομαχικών.

Όσες περιοχές έχουν ήδη ελεγχθεί και εκκαθαριστεί αποδίδονται σταδιακά στους ιδιοκτήτες τους, ώστε να προχωρήσουν κανονικά οι αγροτικές εργασίες. Για τις περιοχές αυτές έχει γίνει άρση της απαγόρευσης, οπότε γεωργικά μηχανήματα, αγροτικά αυτοκίνητα και πολίτες μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι η συνολική έκταση της περιοχής προς έρευνα είναι περίπου 600 στρέμματα και ότι, μέχρι στιγμής, ολοκληρώθηκε η οριοθέτηση και η κατασκευή περίφραξης της περιοχής πτώσης, έκτασης περίπου 120 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν συντρίμμια και βλήματα..

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα εξωτερικά της περίφραξης, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η περισυλλογή μόνο των βλημάτων, χωρίς μετακίνηση τμημάτων του αεροπλάνου. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «τα μέχρι στιγμής ευρήματα είναι όλμοι εκπαιδευτικοί-ασκήσεων 60 και 82 χιλιοστών και φωτιστικοί όλμοι 82 χιλιοστών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του όλη αυτή την εβδομάδα εμφανίζονταν απόλυτα καθησυχαστικός, όσον αφορά την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε ότι «όλες οι μετρήσεις που έγιναν δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό. Δεν υπάρχει ραδιενέργεια ή άλλο βιολογικό υλικό επικίνδυνο για τον άνθρωπο», επισημαίνοντας πως υπάρχει συχνή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, οπότε λαμβάνονται τακτικές ενημερώσεις, ενώ έχουν ληφθεί δείγματα χώματος και νερού από το σημείο της πρόσκρουσης και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, με ανακοίνωσή της διαψεύδει τις φήμες για αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας στην επίμαχη περιοχή, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, ενώ αναφορά κάνει και στην προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού μέτρησης στην Καβάλα.

Στην ανακοίνωση -μεταξύ άλλων- αναφέρεται «πως δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας περιβάλλοντος, στη βόρεια Ελλάδα ή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπου λειτουργεί τηλεμετρικό δίκτυο μέτρησης ραδιενέργειας περιβάλλοντος. Αναφορικά με τον σταθμό μέτρησης της Καβάλας, ο οποίος βρίσκεται προσωρινά εκτός λειτουργίας (από την Κυριακή 10/7), σημειώνεται ότι η αποκατάστασή του έχει προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, λειτουργούν κανονικά οι κοντινοί σταθμοί των Σερρών και της Κομοτηνής καλύπτοντας το προσωρινό κενό. Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επηρεάζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του δικτύου. Αξίζει δε, να αναφερθεί ότι η βλάβη ουδεμία σχέση ή συνάφεια έχει με τη συντριβή του αεροσκάφους».

Πηγή: ΑΠΕ