Skip to main content

Καβάλα: Ο 12χρονος που αναρριχήθηκε στους βράχους των Μετεώρων

Ο Μάρκος Βακόνδιος σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αναρρίχησης, νωρίτερα όμως αναρριχήθηκε 150 μέτρα στα Μετέωρα

Πριν καν... περπατήσει ο Μάρκος Βακόνδιος βρισκόταν σκαρφαλωμένος σε πεδία αναρρίχησης. Λάτρεις των βουνών και της αναρρίχησης, οι γονείς του τον έπαιρναν μαζί τους σε κάθε τους ταξίδι και του εμφύτευσαν την αγάπη για το...σκαρφάλωμα.

Σήμερα στα 12 του χρόνια, μαθητής της Στ΄τάξη του δημοτικού, ο Μάρκος έχει αναρριχηθεί στους βράχους της Καλύμνου, σε πίστες της Σόφιας, σε αθλητικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, στην Καβάλα, ενώ έκανε προπόνηση στις διακοπές του Πάσχα στα Μετέωρα όπου αναρριχήθηκε στους απόκρημνους βράχους για 150 μέτρα.

Ο αθλητής του Συλλόγου Χιονοδρομίας Ορειβασίας Καβάλας συμμετείχε τις προηγούμενες μέρες στο 33ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναρρίχησης, που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και αναρρίχησης, στον Αλμυρό και στον Βόλο. Στους αγώνες κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνισμα Bouldering, ενώ κατέκτησε την 6η θέση πανελλαδικά στο αγώνισμα της δυσκολίας με σχοινί.
Το Bouldering είναι αναρρίχηση χωρίς σχοινί και ο Μάρκος αγωνίστηκε στην κατηγορία παμπαίδων, όπου και διέπρεψε.

«Ο Μάρκος έμαθε από μας να αγαπά την αναρρίχηση, παράλληλα με τα άλλα αθλήματα που κάνει. Έχει αναρριχηθεί πολλές φορές στους βράχους της Καλύμνου, έχει ταξιδέψει σε πεδία αναρρίχησης στη Σόφια και έκανε προπόνηση για το πανελλήνιο πρωτάθλημα στα Μετέωρα, όπου σκαρφάλωσε για 150 μέτρα, ένα δύσκολο εγχείρημα που το έφερε σε πέρας με επιτυχία», δήλωσε στη Voria, η μητέρα του Σοφία Παρασκευοπούλου.

Ο αθλητής από την Καβάλα αγαπά τη φύση και την αναρρίχηση με την οποία ξεκίνησε να ασχολείται από την ηλικία των 4-5 χρόνων. Φέτος πήρε μέρος για πρώτη φορά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και στο αγώνισμα του Bouldering, που είναι αυξημένης δυσκολίας, καθώς οι αθλητές βλέπουν την πίστα, χωρίς να την αγγίζουν και μετά έχουν 4 λεπτά στη διάθεσή τους να την...κατακτήσουν.

Του αρέσει να ταξιδεύει με τους γονείς του, οι οποίοι φροντίζουν πάντα να συνδυάζουν κάθε τους εξόρμηση με την αναρρίχηση.

Αγαπημένος του προορισμός η Κάλυμνος που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς στον κόσμο. Η ποιότητα, αλλά και η ποικιλομορφία των βράχων, η εύκολη πρόσβαση στα αναρριχητικά πεδία, η καλή σήμανση, αλλά και η εγγύτητα των πεδίων, καθιστούν την Κάλυμνο πόλο έλξης για χιλιάδες αναρριχητές από όλο τον κόσμο.

Η αναρρίχηση στην Κάλυμνο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, με την επίσκεψη φημισμένων Ιταλών αναρριχητών οι οποίοι έκαναν τις διακοπές τους στο νησί. Το έμπειρο μάτι τους είδε τις απεριόριστες δυνατότητες που υπήρχαν για την ανάπτυξη της αναρρίχησης στους καλύμνικους βράχους και έτσι αποφάσισαν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό για να ανοίξουν διαδρομές, ενώ μέχρι τώρα έχουν διανοιχθεί και παραδοθεί περίπου 60 πεδία με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης, δυσκολίας από 4 ως 9 βαθμούς.